Elbolagen lovar lägre priser i vinter - precis som tidigare år
Men nej, så ska det inte bli. Precis som de gångna vintrarna lovar de tre energijättarna, Vattenfall, Eon och Fortum att kärnkraften ska gå för fullt. Och näringsminister Maud Olofsson (C) väljer att tro på dem.
– Vi behöver inte lagstiftning om de här herrarna lovar att göra vad de säger, säger hon efter en träff med företrädarna för branschen.
Redo lagstifta
Men om inte:
– Då är jag beredd att ta till lagstiftning.
Revisionerna är snart klara och i början av december ska Sveriges alla tio reaktorer vara i drift, är löftet.
Problemet är att de inte har särskilt hög trovärdighet. Statistik från det internationella atomenergiorganet IAEA visar att den svenska kärnkraften får kraftigt underbetyg de senaste åren.
Mellan åren 2008 och 2010 vara bara 69,8 procent av den svenska kärnkraftskapaciteten i gång. Snittet i världen låg på 80,1 procent. Ännu sämre blir det om man tittar på de oplanerade stoppen, de som medfört de riktiga pristopparna. I Sverige var det oplanerade bortfallet av kapacitet 16,4 procent åren 2008–2010. Endast Storbritannien med 24,8 procent hade ett större bortfall och genomsnittet för de drygt 30 länder som finns med i statistiken var 5,5 procent.
Finland är ett av de länder i världen som har den mest driftsäkra kärnkraften och minst oplanerade stopp.
– Vi kunde konstatera att i Finland har det hela tiden funnits ett långsiktigt perspektiv, detta har inte funnits i Sverige, säger kärnkraftsexperten Lars G Larsson.
Politisk kostnad
Han säger att underhållet skötts i Sverige, men att det långsiktiga tagit stryk. Och det anser han har bidragit till att revisionerna av kärnkraftverken i Sverige tar förhållandevis lång tid.
– Ja, och om man dessutom lägger till att effekten och säkerheten ska höjas. Och om allting ska göras på en gång blir det för mycket.
Svensk-finska Fortums talesperson i kärnkraftsfrågor Göran Hult håller med.
– Finland har hela tiden haft en positiv syn på kärnkraften, säger han och menar att Sverige startat för sent med de omfattande uppgraderingarna av kärnkraften.
Orsaken är den långvariga politiska osäkerheten om kärnkraftens framtid.
– Och det är resultatet av det som vi har sett de senaste vintrarna, säger Hult.
Olofsson håller inte helt med:
– En lite märklig diskussion, det kan spela roll till en del, säger Olofsson som dock menar att ansvaret ytterst ligger hos bolagen.