Annons
Nyheter

Elbilsförsäljningen tappar rejäl fart

Antalet nyregistrerade personbilar i Sverige ökade i juni med cirka 8 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt noteras en kraftig nedgång på elbilsmarknaden, visar nya siffror från Mobility Sweden.
Ekonomi • Publicerad 3 juli 2023
Elbilsförsäljningen tappar fart. Arkivbild.
Elbilsförsäljningen tappar fart. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Totalmarknaden för nya personbilar i Sverige uppvisade en svag utveckling under det första halvåret, enligt branschorganisationen Mobility Swedens halvårsstatistik.

140 663 nya bilar registrerades, en minskning med drygt två procent jämfört med fjolåret som också var svagt.

Annons

Juni var en positiv månad för laddbara personbilar, som stod för drygt 59 procent av nyregistreringarna. Under det första halvåret uppgår andelen laddbara bilar till 58 procent, där elbilarna ökar medan laddhybrider minskar.

Däremot har försäljningen tappat fart under det första halvåret och registreringarna beräknas vika nedåt under andra halvåret. Detta var orsaken till att Mobility Sweden nyligen reviderade sin prognos på andelen elbilar från 40 till 35 procent.

"Marknaden för elbilar är nu iskall på privatsidan. Orderstatistiken under första halvåret visar att vi kan förvänta oss en inbromsning för nyregistrerade elbilar efter sommaren. Denna utveckling beror på konjunkturläget och den borttagna klimatbonusen. Nu krävs styrmedel från regeringen för att få fart på elektrifieringen och för att Sverige ska nå klimatmålen", säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden i en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons