Nyheter

Ej fel ta bild under sovandes kjol

En man som åtalats för att ha fotograferat en sovande 17-årig flickas underliv frias i en dom av Halmstads tingsrätt. Att göra så är inte straffbart, enligt rätten.
Nyheter • Publicerad 30 december 2009

Flickan hade lagt sig för att sova i en soffa under en nyårsfest där man badat bastu. En 49-årig man lyfte då på 17-åringens kjol och fotograferade, enligt åtalet, hennes underliv. Mannen är pappa till en av festdeltagarna, och därmed värd för festen. Han åtalades för sexuellt ofredande, skriver Hallandsposten på nätet.

Med hänvisning till flera tidigare rättsfall finner dock Halmstads tingsrätt att det mannen påstås ha gjort inte är straffbart.

Det finns inget generellt förbud mot att fotografera någon utan dennas samtycke. Den som sover kan inte heller ofredas på detta sätt, eftersom man då inte är medveten om vad som händer.

Att andra personer sett fotograferingen, som åklagaren i detta fall påstår, gör inte heller handlingen straffbar enligt tingsrättens bedömning.

Rätten hänvisar bland annat till en friande dom i Högsta domstolen mot en man som åtalats för att ha filmat ett samlag han hade med en kvinna, utan att hon visste om det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.