Eftersökt al-Qaidaledare dödad
Den 40-årige predikanten al-Awlaki var en viktig aktör i terrornätverket al-Qaida det senaste decenniet. Han föddes i USA och var predikant åt flera av de män som sedan störtade in i World Trade Center i New York och Pentagon i Washington den 11 september 2001.
Själv flydde han USA ett par år senare till Jemens bergiga ökentrakter där han blev en huvudperson i al-Qaidas gren på Arabiska halvön (Aqap).
Andlig inspiratör
Med mild, intensiv framtoning och bärande traditionell vit klädedräkt med klandolken hängande fram på bältet, inspirerade al-Awlaki den så kallade kalsongbombaren att försöka spränga ett plan över Detroit i USA, på juldagen 2009.
Han var även andlig inspiratör till den armépsykiater som sköt ihjäl 13 människor på militärbasen Fort Hood i Texas i november samma år.
Därmed hamnade al-Awlaki högt upp på USA:s terrorlista; i praktiken utfärdade USA:s regering en order om att döda al-Awlaki – trots att han var amerikansk medborgare.
– Han har spelat en viktig roll som inspiratör för terrordåd i väst. Han har drivit en effektiv propaganda, konstaterar Mellanösternkännaren Aron Lund.
Drönare dödade
Förarlösa drönare som styrs av CIA hittade den plats där al-Awlaki och andra al-Qaidakrigare gömde sig, i norra Jemen mot den saudiska gränsen.
Hans död bekräftades av både USA och Jemens militär.
– Det här är ytterligare bevis för att al-Qaida och dess allierade inte har några säkra tillflyktsorter någonstans i världen, sade USA:s president Barack Obama.
Försvarshögskolans terroristexpert Magnus Ranstorp anser att al-Qaida får svårare att rekrytera anhängare i USA och Europa.
– Han var ingen tungviktare, men mycket effektiv med att paketera sitt budskap, säger Ranstorp.
Saleh vägrar gå
Beskedet om al-Awlakis död kom samtidigt som den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Saleh, som överraskande återvänt från sin sjukhusvistelse i Saudiarabien till huvudstaden Sanaa, meddelade att han inte tänker avgå i fall någon av hans politiska motståndare får makten.
– Om vi genomför ett maktombyte och de får makten, då har vi låtit kuppen få styra, sade Saleh till Washington Post.
Den svage presidenten hotade därmed med en upptrappning av konflikterna i Jemen.
– Det stora problemet just nu är att Jemen håller på att bli ett laglöst land, precis som Somalia, säger Aron Lund.