Annons
Nyheter

Efter Wests besked: Här är kändispolitikerna

Den amerikanske rapparen och sångaren Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet. I alla fall om man ska tro det Twitterinlägg som han skrev under söndagen, svensk tid.
Menar han allvar är han inte den förste kändisen i världen att försöka nå en ledarpost i ett land. Här är några andra kändisar som kandiderat – och lyckats.
Politik • Publicerad 6 juli 2020
Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.Foto: Moises Castillo/AP/TT
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan "The Apprentice". Arkivbild.
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan "The Apprentice". Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.Foto: AP/TT
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Ukraina: Var tv-president

En av de sittande statscheferna i världen som varit känd för annat än sina politiska gärningar är den sittande presidenten i Ukraina. Innan Volodymyr Zelenskyj vann valet över den dåvarande sittande presidenten Petro Porosjenko var han en känd komiker i landet och deltog bland annat i en populär tv-serie kallad "Folkets tjänare". Passande nog porträtterade han där en historielärare som oväntat blir vald till president.

Annons

2018 registrerades partiet Folkets tjänare, som alltså har samma namn som tv-serien, och 2019 vann Zelenskyj presidentvalet. Sedan dess har han uttalat sig positivt om EU och Nato, tagit krafttag mot korruptionen, arbetat för ett fredsavtal med Ryssland, och samtidigt varit öppen om sina politiska okunskaper. Han har också varit en del i en politisk skandal i USA kring en annan president som framkommer senare i denna lista.

USA: Hollywood-skådis

Innan han blev USA:s 40:e president hade Ronald Reagan en gedigen karriär som skådespelare i Hollywood. Han inledde sin karriär som radioreporter innan han 1937 gjorde debut på vita duken. Det blev mest roller i b-filmer, men viktigare för den framtida politiska karriären var att Reagan i två omgångar var ordförande i skådespelarfacket Screen actors guild, bland annat under de år då senatorn Joseph McCarthy inledde sitt korståg mot kommunismen i USA och inledde en svartlistning av många filmarbetare.

Reagan var till en början demokrat, men efter presidentvalet 1952, då republikanen Dwight Eisenhower vann, gick han över till Republikanerna. 1966 valdes han till guvernör i delstaten Kalifornien och 1980 lyckades han bli republikanernas presidentkandidat. I det valet vann han över Jimmy Carter och fyra år senare blev han omvald som president. Reagans presidentskap är mest känt för utrikespolitiska framgångar där han under slutet av sin mandatperiod bland annat bidrog till avspänningspolitiken med Sovjetunionen under kalla kriget.

Slovenien: Känd komiker

Ännu en kändis som nått en hög position i sitt hemland är Marjan Sarec, som fram till början av 2020 var premiärminister i Slovenien. Men innan sin politiska karriär var han, likt Ukrainas president, också en känd komiker, skriver Los Angeles Times. Innan Sarec blev premiärminister var han känd för att imitera kända slovenska politiker och han hade både synts i tv och hörts i radio.

Imitatörens politiska karriär drog i gång 2010 då han blev borgmästare i staden Kamnic. Efter att ha startat ett eget parti några år senare valdes han 2018 till premiärminister för en minoritetsregering. Regeringen bildades av fem partier till vänster och mitten av den politiska skalan, som en del i att stänga ute det parti som fick flest röster, högerpartiet SDS. Sarec lämnade sin post som premiärminister i februari i år efter det att regeringssamarbetet hade börjat krackelera.

Guatemala: Populära sketcher

Komikerbranschen tycks vara gångbar för den med politiska ambitioner. Även Guatemalas tidigare president Jimmy Morales inledde sitt kändisskap på en annan scen än den politiska, nämligen humorscenen.

Enligt LA Times blev han känd från tv genom att göra populära sketcher där han ofta spelade karaktärer som framställdes som dumma. Han fick också kritik, enligt tidningen, för sitt sätt att ofta porträttera minoriteter i samhället.

Annons

Efter ett par års karriär inom politiken kandiderade Morales till presidentposten i det centralamerikanska landet för det konservativa partiet Frente de Convergencia (FCN). Komikern sågs som en kraft mot det politiska etablissemanget och tillträdde presidentposten 2016. Han har kritiserats av EU för att ha försvårat korruptionsutredningar i landet. 2019 lämnade han presidentposten.

USA: Programledare för dokusåpa

En av de mest omskrivna personerna i världen de senaste åren, tillika Kanye Wests konkurrent i presidentvalet i år (om han nu ställer upp), är Donald Trump, och även han är en statschef som var känd långt innan den politiska karriären.

Förutom att ha lett The Trump Organization – ett multinationellt företag verksamt i en rad branscher, bland annat fastighets- och hotellbranschen – har han också synts en hel del i tv. Han har bland annat varit programledare för dokusåpan "The Apprentice" och han har också varit delägare i skönhetstävlingen Miss Universe.

2016 vann Trump presidentposten för Republikanerna och 2017 tillträdde han som USA:s 45:e president. Sedan dess har uppmärksamheten kring Trump varit intensiv och presidentskapet har kantats av en rad skandaler.

Svenska kändispolitiker?

Ännu har ingen kändis från nöjesvärlden nått posten som regeringschef i Sverige, men det finns en hel del politiker i Sverige som varit kända sedan tidigare.

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna som innan sin politiska karriär var ett känt namn i tv-rutan som bland annat programledare för Agenda i SVT och Adaktusson i TV8. En annan är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som även hon sitter i Europaparlamentet, som innan hon tillträdde som kulturminister 2014 var känd bland annat för att på 1990-talet ha vara programledare för Disneyklubben i SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons