Annons
Nyheter

Efter solsken kommer regn

Juni månad blev ovanligt varm och på flera håll uppmättes nya temperaturrekord, men lagom till månadsskiftet har vädret slagit om.
Väder • Publicerad 1 juli 2020
Mälarhöjdsbadet i Stockholm förra veckan. Slutet av juni var det ovanligt varmt på många håll, nu väntar fortsatt ostadigt väder.
Mälarhöjdsbadet i Stockholm förra veckan. Slutet av juni var det ovanligt varmt på många håll, nu väntar fortsatt ostadigt väder.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Månadens högsta temperatur, 34 grader, rapporterades från Skellefteå flygplats den 25 juni.

Så varma junidagar har inte uppmätts i Sverige på 50 år, senast termometern tog sig över 34-gradersstrecket under månaden var den 19 juni 1970 då Västmanland fick 34,4.

Annons

Värmerekord har satts även på flera andra håll i juni, framför allt under månadens slutdagar innan väderomslaget var ett faktum. Början av juli bjuder däremot fortsatt på ostadigt väder och på temperaturer som ligger kring eller under det normala. Till helgen passerar ett mer sammanhängande regnområde över södra Sverige.

– Det blir periodvis lite bättre väder mellan skurarna och mellan dessa områden med nederbörd. Temperaturerna ligger kanske uppemot 20 grader i södra Sverige medan norra delarna kanske får uppåt 17–18, säger SMHI:s meteorolog Anette Levin.

Den varma och på många håll torra junimånaden har medfört hög brandrisk i stora delar av landet. Men med blötare väder så kan brandrisken minska på flera håll. Det har visserligen hittills mest handlat om skurar och det kan behövas mer ihållande regn för att brandrisken ska dämpas.

– I de västra delarna av Götaland och Svealand har vi just nu ingen brandrisk så där har det troligtvis redan kommit tillräckligt mycket med regn, säger Levin.

Fortfarande råder hög brandrisk längs med hela östra delen av landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons