Annons
Nyheter

Efter mordfallet: Ministern vill ändra lagen

Efter det uppmärksammade mordet på en kvinna i Göteborg 2005 öppnar justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att ändra lagen.
Brott • Publicerad 7 februari 2023
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill ändra preskriptionstiden för unga som mördar. Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill ändra preskriptionstiden för unga som mördar. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den kvinna som misstänks för mordet identifierades för några dagar sedan, men eftersom hon var 17 år vid tidpunkten för mordet är preskriptionstiden endast 15 år.

– Vi blev lite tagna på sängen när vi tittade på lagstiftningen, sade kammaråklagare Ulrika Åberg till TT i måndags.

Annons

– Mord ska inte kunna preskriberas, men det finns undantag om man är till exempel 17 år vid gärningen. Det finns tydligen en specialregel som innebär att det är 15 års preskriptionstid och det här var ju 18 år sedan.

Nu öppnar justitieministern för att ändra på den saken.

– Det finns en utredning sedan tidigare som inte blivit genomförd om att höja preskriptionstiden från 15 till 25 år, säger Strömmer till SVT.

Han säger också att han förstår att anhöriga kan uppleva det som stötande att polisen inte kan göra något, trots att man tror sig veta vem mördaren är.

Hans förslag är att förlänga preskriptionstiden för mord till 25 år för personer under 18 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons