Annons
Nyheter

Efter 500 dygn i grotta: Som om jag just gått in

En spansk extremsportare har sett solljus för första gången på länge efter att ha tillbringat 500 dygn ensam i en grotta – vilket kan vara ett världsrekord.
Spanien • Publicerad 15 april 2023
Beatriz Flamini kommer ut efter 500 dygn i en grotta.
Beatriz Flamini kommer ut efter 500 dygn i en grotta.Foto: Jorge Guerrero/AFP/TT

När Beatriz Flamini gick in i den 70 meter djupa grottan i Granada i november 2021 hade Ryssland inte invaderat Ukraina och covidpandemin höll fortfarande ett hårt grepp om världen.

I fredags kom hon ut till en annan värld. Det hela var en del av ett experiment om social isolering som övervakades noga av forskare – men utan någon direkt kontakt, rapporterar bland andra BBC.

Annons

– Jag har varit tyst i ett och ett halvt år och inte pratat med någon annan än mig själv, sade Flamini under en presskonferens i fredags, enligt BBC.

Flamini var 48 år när hon gick in i mörkret. Hon har fördrivit tiden med att träna, teckna och sticka. Hon plöjde 60 böcker och 1 000 liter vatten gick åt, enligt forskargruppen.

Efter dag 65 miste Flamini tidsuppfattningen. Men hon saknade aldrig solen.

– Jag kände ingenting när jag såg ljuset eftersom det för mig kändes som att jag precis hade gått in där, sade hon enligt The Guardian.

Ensamhet – inget problem, men allt var inte alltid enkelt. En gång drabbades grottan av en fluginvasion och själv föll hon offer för ett intensivt sug efter stekt kyckling och potatis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons