Nyheter

Ebolapatienter i Europa behandlas

Tre hålls isolerade i Spanien, inklusive den ebolasmittade kvinnan.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Foto: 

Den norska hjälparbetaren som vårdas på ett sjukhus i Oslo uppges få världens sista tillgängliga dos av medicinen Zmapp.

I Madrid ligger den 40-åriga spanska sköterskan – den första person som smittats av det dödliga viruset utanför Västafrika – isolerad.

Kvinnan vårdas med dropp som innehåller antikroppar från personer som tidigare burit på smittan, enligt Reuters.

Enligt dessa har hon haft kontakt med 22 personer – samtliga övervakas. Förutom sköterskan hölls först ytterligare tre personer isolerade i Spanien, varav en av dem var hennes make. En av de fyra kunde friskförklaras på tisdagen av spanska hälsomyndigheter.

Karantän i Spanien

Sköterskan ingick i en grupp som behandlade två spanska missionärer som avled i Spanien sedan de flugits hem från Västafrika. Hon smittades av viruset trots att hon bar dubbla overaller, handskar och skyddsglasögon när hon arbetade, uppger flera medier.

Hennes tillstånd är stabilt och hon har flyttats till ett sjukhus i Madrid, som rapporterats ha vidtagit extrema skyddsåtgärder. Kvinnans make mår bra men hålls isolerad.

Trots att ebola har nått Europa bedöms det inte som sannolikt att sjukdomen ska börja spridas i Sverige.

– Det handlar då om enstaka fall som snabbt får vård, säger Maria Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Anlänt till Oslo

Den norska hjälparbetaren som smittats av ebola i Sierra Leone där hon arbetade för Läkare utan gränser anlände på tisdagen till Oslo för behandling. Enligt norska läkemedelsverket får kvinnan den sista tillgängliga dosen av ebolamedicinen Zmapp, skriver tidningen Dagens Medicin.

Hon kom med ett specialinrett ambulansflyg som tidigare använts för att transportera ebolasmittade amerikaner till USA. Bara en patient åt gången får transporteras i flygplanet, som är utrustat med ett plasttält där den infekterade tas omhand av sjukvårdspersonal.

Organisationen Läkare utan gränser, som kvinnan arbetade för, säger att hon är vid gott mod.

– Jag kan bekräfta att vår kollega är vid gott mod. Det är allt vi önskar säga i nuläget, säger kommunikationschef Jonas Hågesen.

Statsminister Erna Solberg tackade under en debatt i stortinget alla landsmän som deltar i kampen mot ebola.

– I synnerhet sänder vi varma tankar till Läkare utan gränsers fältarbetare, som dessvärre har blivit smittad och nu ska få behandling i Norge, sade hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.