Nyheter

Dubbelmordsåtalad var svartsjuk

Den 34-åriga kvinna i Växjö som åtalats för att ha knivdödat två män var svartsjuk.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2010

Hon var rädd för att den yngre av de båda männen skulle träffa en annan kvinna, säger hon i förhör.

I mitten av 90-talet bodde kvinnan i samma trappuppgång som den yngre av männen. I början av förra året kom de i kontakt med varandra igen i samband med psykiatrisk vård och blev då ett par.

Anhöriga och vänner till mannen har beskrivit det som att de var på väg att flytta ihop, men att han sedan ångrade sig. Den mordåtalade kvinnan ska då ha blivit både arg och ledsen.

– Han var snäll, han var trevlig och jag var en jävel mot honom, säger 34-åringen i ett förhör.

I dåligt psykiskt skick

Andra gånger påstår hon att de båda mordoffren var pedofiler och att hon dödade dem för att de var farliga för barn – något kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz understryker att polisen inte funnit belägg för.

Hon betraktar motivet som oklart, men anser inte att det spelar någon roll för den rättegång som ska inledas nästa måndag.

Kvinnan har erkänt, men inte berättat sammanhängande om vad som hänt. Förhören präglas av långa utvikningar, om allt från utvecklingsstörda gatubarn till djursex.

– Hon mår bättre nu än i inledningsskedet, men hon är fortfarande i behov av psykiatrisk vård, säger åklagaren.

Hon anser det uppenbart att kvinnan var i ett mycket dåligt psykiskt skick under morddagen.

Skulle fika

Den äldre mannen hade 34-åringen kommit i kontakt med i ett arbetsmarknadsprojekt i mitten av 90-talet, men polisen har inte funnit några belägg för fortsatta kontakter dem emellan på senare år.

Ett vittne träffade 70-åringen på morddagen när han var på väg för att köpa en tidning. Han stod på gatan och pratade med en kvinna och när hon gått berättade mannen för vittnet att kvinnan var ledsen eftersom hon nyligen mist sin far och att de båda skulle fika senare på dagen.

Den yngre mannen hittades död på sitt hallgolv av sin mamma. Den äldre mannen larmade själv SOS Alarm senare samma förmiddag och berättade att han blivit knivhuggen av en kvinna. Han avled senare på sjukhus.

Många såg rullatorkvinnan

Den 34-åriga kvinnans rörelser i Växjö under morddagen den 4 april i år har kartlagts med hjälp av uppgifter från mängder av vittnen. Hon drog uppmärksamhet till sig genom att gå runt med rullator, trots att hon var fullt rörlig. Under senare delen av denna söndagsförmiddag hade hon dessutom blodiga kläder.

Gripandet blev helt odramatiskt. Chauffören i en buss på väg från Växjö mot Oskarshamn slog larm om att en nerblodad passagerare berättade att hon dödat. I kvinnans väska hittades två blodiga knivar, båda männens lägenhetsnycklar och den yngre mannens plånbok och mobil.

Det första förhöret med henne fick snabbt avbrytas eftersom hon talade osammanhängande och hyperventilerade. I senare förhör erkänner hon flera gånger att hon dödat männen, men vill hellre prata om helt andra saker.

Kvinnan har tidigare genomgått psykiatrisk tvångsvård, men den avslutades våren 2009 då hon ansågs vara för frisk för tvångsvård. Hon deklarerade då att hon inte ville ha några fortsatta vårdkontakter.

Landstinget Kronoberg har utrett sina vårdinsatser och anser inte att några fel har begåtts.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.