Annons
Nyheter

Drunkningar på rekordlåg nivå

Allt färre drunknar, visar nya siffror från Svenska Livräddningssällskapet, SLS. Sverige ligger nu på sin lägsta nivå för juni månad på hela 2000-talet.
Olyckor • Publicerad 12 juli 2022
14 personer drunknade i juni 2022. Arkivbild.
14 personer drunknade i juni 2022. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I juni 2022 drunknade 14 personer. Motsvarande siffra juni 2021 var 23 personer.

– Det är otroligt positivt att vi ligger på den lägsta nivån hittills under 2000-talet. Men vi vill att det här ska hålla i sig också och då krävs det att kommunerna tar mer ansvar, säger Mikael Olausson, statistik- och säkerhetsansvarig på SLS.

Annons

Majoriteten av de drunknade i juni 2022 är äldre män och som i regel har gett sig ut på simtur ensamma.

En stor anledning till att drunkningsolyckorna har minskat är vädret.

– Det vi ser är ett väderfenomen. Vi har haft stabila isar i år och en kall vår med lite aktivitet. Sedan kom värmen i midsommar och då drog antalet olyckor iväg, säger Mikael Olausson.

Det handlar alltså inte så mycket om att vi blivit bättre på att simma.

– Nej, tyvärr. Det finns mycket kvar att göra när det gäller vattensäkerhet. Kommunerna måste ta ett större ansvar och stärka skyddet kring sina offentliga badplatser.

Hittills har totalt 24 personer omkommit vid drunkningsolyckor i Sverige under året. Under hela 2021 drunknade mer än dubbel så många, 51 personer.

Den positiva trenden styrks också av siffror från SOS Alarm. I maj och juni 2022 inkom 247 larm om drunkningshändelse till 112, jämfört med 328 för samma period 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons