GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dricksvattnet hotat – skyddet ska stärkas

Miljö • Publicerad 1 augusti 2021
Dricksvattnet på många platser i Sverige riskerar att förorenas av översvämningar och miljöfarliga utsläpp. Arkivbild.
Dricksvattnet på många platser i Sverige riskerar att förorenas av översvämningar och miljöfarliga utsläpp. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT

Dricksvattnet på många platser i Sverige riskerar att förorenas på grund av översvämningar och farliga utsläpp. Men nu ska hårdare reglering av vattenhanteringen säkra kvaliteten.

Enligt ett dricksvattendirektiv från EU ska säkerheten öka i hela produktionskedjan. Det ställs hårdare krav på installationer och material i till exempel ledningar och större hänsyn ska tas till klimatförändringarna.

I Sverige ska en utredning lämna ett förslag i oktober i år. Det bli ingen ny lag men det ska ändå finnas möjlighet till sanktioner för överträdelser.

– Förelägganden är en möjlighet, men det kan också vara straffsanktioner eller administrativa straffavgifter. Det finns en hel del att laborera med, säger utredaren Anders Bengtsson till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.