Dramatiskt norskt lokalval - Höyre den stora vinnaren
Så blev valkvällen när det norska kommun- och fylkesvalet avslutades sent på måndagen.
Lokalvalen har genomförts i skuggan av terrordåden 22 juli och det anses ha påverkat valresultatet.
När mer än 80 procent av rösterna räknats bekräftades prognosen att konservativa Höyre gjort ett historiskt val med en uppgång med över nio procentenheter till drygt 28 procent av rösterna på riksplanet, jämfört med förra lokalvalen 2007
Arbeiderpartiet är fortfarande störst och hamnade på 31,7 procent, en uppgång med drygt 2 procentenheter.
Om lokalvalen hade varit ett stortingsval så skulle dagens rödgröna regering ha förlorat makten. Det beror framför allt på Höyres segertåg i kommunerna.
Katastrof för Frp
S-ledaren Jens Stoltenberg kunde ändå inför jublande anhängare meddela att partiet gjort sitt bästa kommunval på 24 år. Partiet tycks ändå inte kunna ta makten i de största städerna, utom i Trondheim. I Oslo stod det och vägde men allt tydde på fortsatt borgerligt styre.
För Fremskrittspartiet blev valet närmast en katastrof, med kraftig tillbakagång i nästan alla kommuner. Förlusterna motsvaras procentuellt av Höyres framgångar. Partiet har kämpat mot vikande opinionssiffror ända sedan terrordåden och backar med drygt sex procentenheter till 11 procent.
Halvorsen avgår
Kvällens mest dramatiska besked kom från regeringspartiet Sosialistisk venstrepartis ledare, utbildningsminister Kristin Halvorsen.
SV gjorde ett dåligt val och tycks men nöd och näppe hamna över spärrgränsen på fyra procent. Halvorsen meddelade anhängarna på valvakan att hon avgår som partiledare under våren 2012.
– Jag har lett partiet i 15 år, sade Halvorsen medan anhängarna jublade. De tystnade när hon fortsatte:
– Jag ville inget hellre än att genomföra denna valkamp. Men redan för länge sedan bestämde jag mig för att avgå under våren 2012. Det finns en hel generation duktiga partimedlemmar och det är dags för förnyelse. Den förnyelsen måste få tid på sig inför stortingsvalet 2013, sade SV-ledaren.
En stor överraskning var valdeltagandet som spåddes bli högt efter terrordåden. Nu såg deltagandet ut att hamna på samma nivå som 2007, omkring 61 procent.