Annons
Nyheter

Donator kan ha 550 barn – nu börjar rättegången

Han kallas "Jonathan" och tros ha minst 550 barn, utspridda över hela världen. I dag börjar rättegången mot den nederländare som vägrar sluta att donera sperma.
Nederländerna • Publicerad 13 april 2023
Spermadonation sker även internationellt, vilket gör verksamheten svårkontrollerad. Arkivbild från Australien.
Spermadonation sker även internationellt, vilket gör verksamheten svårkontrollerad. Arkivbild från Australien.Foto: Wong Maye-E/AP/TT

Mannen har stämts i nederländsk domstol av en mor till ett av de många barnen, i samarbete med stiftelsen Donorkind.

"Han ljuger om antalet barn han har fått", skriver Donorkind i ett pressmeddelande. "Enligt klinikers riktlinjer får en person donera till högst 25 barn eller till 12 familjer, för att förebygga inavel, incest och psykiska problem för barnen".

"Hur många fler?"

Annons

Det nederländska gynekologförbundet NVOG slog larm om "Jonathan" redan 2017, och svartlistade då honom för fortsatt donering i landet. Men internationellt är det svårt, kanske omöjligt, att stoppa honom. Spermadonation kan förmedlas på många sätt, inklusive mer eller mindre informella anslagstavlor på internet.

Enligt Donorkind hade "Jonathan" lovat att hålla sig under gränsen 25 barn.

– Om jag hade vetat att han redan hade fått mer än 100 barn hade jag aldrig valt den här donatorn, säger mamman som stiftelsen samarbetar med i stämningen.

– Hur många fler barn ska det bli? Många mammor har i samtal med honom sagt att han borde sluta, men ingenting hjälper. Att gå till domstol är det enda sättet att skydda mitt barn.

I Sverige?

Enligt stämningen agerar "Jonathan" farligt, och bryter mot avtalen med kliniker och föräldrar. Syftet med rättegången är att förbjuda honom att fortsätta donera, och att hans lagrade sperma ska förstöras. Men utsikterna till framgång är oklara, särskilt som han numera rapporteras bo utomlands.

Barnen uppges finnas i ett stort antal länder i flera världsdelar. Ties van der Meer vid Donorkind har till DN sagt att "Jonathan" kan ha barn även i Sverige:

– Ja, det är högst troligt att barn finns i Sverige, men vi har inte kontakt med några. Antingen har de inte kontaktat oss än eller så känner de inte till detta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons