Annons
Nyheter

Döms för våldtäkter i RFSL:s lokaler

Männen vände sig till migrationskonsulten för att få hjälp med sina asylprocesser. Nu döms 56-åringen till fyra års fängelse för att ha våldtagit dem i RFSL:s lokaler i Stockholm.
Brott • Publicerad 21 april 2021
En 56-årig man döms till fängelse för flera våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.
En 56-årig man döms till fängelse för flera våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 56-årige mannen fälls av Stockholms tingsrätt för våldtäkt mot fyra män, alla under 30 år, samt sexuella ofredanden mot två av dem. Brotten ska ha ägt rum på mannens kontor, under tidsperioden oktober 2018 till oktober 2019.

Samtliga fyra hade vänt sig till 56-åringen i hans yrke som migrationskonsult på RFSL i Stockholm, för att få hjälp i sina asylprocesser. Männen har enligt tingsrätten antingen varit asylsökande, papperslösa, väntat på verkställighet eller arbetat under tillfälligt arbetstillstånd.

Vågade inte

Annons

Ett av offren har i förhör beskrivit hur han kom till 56-åringens kontor för att få hjälp, men hur denne då direkt låste dörren, sade att det var hans födelsedag och att den unge mannen var tvungen att göra något för honom. Han tordes inte säga nej till 56-åringen, eftersom han var rädd att 56-åringen skulle ringa polisen och berätta att han var papperslös om han protesterade.

Tingsrätten anser att offren haft "små eller i princip obefintliga möjligheter att freda sin sexuella integritet", bland annat då de inte kunde svenska och trodde att 56-åringen kunde bestämma över hur det skulle gå med deras asylprocesser. 56-åringen har i sin tur utnyttjat både sin roll och målsägarnas rädsla, anser rätten.

56-åringen nekar till brott, men valde att inte kommentera anklagelserna under förhandlingen.

Fler anmälningar

Enligt rätten har gärningarna sammantaget ett straffvärde på fyra och ett halvt års fängelse, men påföljden sätts ned till fyra års fängelse då mannen förlorat sin anställning och kommer att få svårt att få jobb inom samma område igen. Han ska även betala skadestånd till de utsatta männen.

– I stort har de delat min bedömning och resonemang. Rätten har konstaterat att målsägarna har varit trovärdiga och har befunnit sig i en särskilt utsatt situation, säger åklagare Reena Sarwar om domen.

Tidigare har polis bekräftat för TT att det pågår fler utredningar mot mannen.

Åklagare Reena Sarwar säger att det finns en öppen utredning, men på grund av sekretess kan hon inte kommentera mycket mer i nuläget.

– Det jag kan säga är att vi har fått in mer anmälningar. Jag kan inte gå in exakt på vad de rör, men det har kommit in anmälningar om sexuella övergrepp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons