Annons
Nyheter

Döms för misshandel på Sigtuna

I dag kom domen mot de fem unga män som åtalats för två fall av misshandel av en yngre elev på internatet Kvarnbranten vid Sigtunaskolan.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2013
Foto: Bertil EnevÃg Ericson / SCANPIX

En enig tingsrätt dömer de fem tidigare eleverna för misshandel men anser att den inte är grov.

"Straffet för samtliga tilltalade blir villkorlig dom och samhällstjänst. De måste betala skadestånd till målsäganden med totalt 28 600 kronor för kränkning samt sveda och värk", skriver rådmannen Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Annons

Rätten konstaterar att de äldre eleverna utövat våld mot 17-åringen. Att brottet ändå inte ses som grovt av rätten beror på att "våldet relativt sett inte var så kraftigt och att skadorna var förhållandevis snabbt övergående".

När straffet bestämdes tog rätten hänsyn till de åtalades låga ålder vid tiden för brotten. De har dömts till samhällstjänst i mellan 75 och 160 timmar.

De två som 17-åringen pekat ut som mest drivande har också fått de högsta straffen, 160 timmars samhällstjänst. Två andra döms till 140 timmars samhällstjänst.

Den som bara var med vid ett av de två misshandelstillfällena döms till 75 timmars samhällstjänst.

Att de åtalade varit frihetsberövade, tvingades till avbrott i sina studier, samt den stora medieuppmärksamheten, vägde in när rätten bestämde straffen för de fem.

Rydberg är nöjd med domen, trots att straffet blev ett annat än det fängelsestraff han yrkade på.

– För min del är det viktigaste att de blir fällda för misshandel, och att man trott på vad målsägande berättat. Han har inte haft anledning att ljuga och har drabbats väldigt hårt av detta, säger han.

Han hoppas att domen har en "avskräckande effekt" för eleverna på internatskolor.

– Jag tror att den här domen ger råg i ryggen åt skolledningen att kunna tala om vad som händer om man gör på det här sättet, säger Rydberg.

Försvarsadvokat Monica Behm befinner sig utomlands.

Annons

– Men hon har tagit del av domen och den ska överklagas, säger biträdande jurist Ulrika Norlin som arbetar vid Advokatbyrå Behm.

I Aftonbladets webb-tv säger åklagare Yngve Rydberg att det mycket väl kan ha varit så att vissa av treorna inte alls tyckte att det som skedde kändes bra.

– Det visar ju bland annat att en av gossarna, som dömdes nu, inte var lika aktiv som de andra, säger han.

Rydberg tror att internatskolornas ledningar inte alltid vet vad som händer nattetid.

– Man pratar inte öppet med andra. Jag tror att det är så på de flesta internatskolor, säger Rydberg till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons