Annons
Nyheter

Döms för inblandning men inte för mord

Ingen av de sju åtalade kan knytas som gärningspersoner till mordet på en 17-årige pojke i Orminge i Nacka i fjol. Däremot döms fem av dem för olika inblandning inför och efter mordet.
Brott • Publicerad 3 juli 2023
Tingsrätten anser att ingen av de sju åtalade kan bindas för mordet på en 17-åring i Orminge i fjol. Arkivbild.
Tingsrätten anser att ingen av de sju åtalade kan bindas för mordet på en 17-åring i Orminge i fjol. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I juli förra året kidnappades den 17-årige pojken. Han fördes till ett skogsområde i Orminge där han knivhöggs i bröstet och sköts i huvudet med en kulsprutepistol. Pojken hade anmälts försvunnen dagen innan.

Några månader senare anmälde en 14-årig pojke att han misshandlats och utpressats för att ha tagit eller slarvat bort en gömd kulsprutepistol. När han visade var vapnet varit gömt kunde polisen hitta det och sedan provskjuta. Då visade det sig att man kunde koppla vapnet till mordet på 17-åringen.

Sju åtalades

Annons

I början av maj åtalades sju personer för inblandning i brottet, men tingsrättens bedömning är att ingen av dem kan dömas som gärningsman.

– Det framgår av utredningen att även andra personer har varit inblandande och ingen av de åtalade har kunnat knytas till mordplatsen, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en kommentar.

– Av bevisningen framgår inte heller att de åtalade har varit ansvariga för planeringen av brotten, men fyra av dem har känt till åtminstone delar av brottsplanen, tillägger rådmannen Anna Eleblad.

Tretton års fängelse

En 20-årig man är den som döms till det strängaste straffet, tretton års fängelse. Tingsrätten menar att han ska ha gett 14-åringen i uppdrag att leverera kulsprutepistolen till gärningsmannen som mördade pojken i skogen. 20-åringen döms också för misshandeln och utpressningsförsöket mot den 14-årige pojken.

En 25-årig man döms, för att ha varit med och köpt den bil som användes vid brotten, till åtta års fängelse, en annan döms för medverkan till att bilen brändes upp. De två 16-åringar som lurade pojken till skogen döms till ungdomsvård och två andra åtalade frikänns från inblandning i mordet och människorovet. De sistnämnda döms däremot för andra brott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons