Annons
Nyheter

Dom: Skånsk fruktsprit måste byta namn

Rättsligt • Publicerad 9 april 2021
En skånsk fruktsprit gjord på äpplen måste byta namn på grund av alltför stora likheter med det skyddade franska varunamnet calvados, enligt en dom i förvaltningsrätten. Arkivbild.
En skånsk fruktsprit gjord på äpplen måste byta namn på grund av alltför stora likheter med det skyddade franska varunamnet calvados, enligt en dom i förvaltningsrätten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den skånska fruktsprit som sålts under namnet Kullados måste byta namn. Genom att använda ändelsen "dos" inkräktar tillverkaren på det skyddade franska varunamnet calvados, har förvaltningsdomstolen kommit fram till.

Kullabygdens musteri, som tillverkar drycken, hävdar att "dos" ska uppfattas som "en dos" av Kullabygden, men domstolen köper inte den argumentationen, skriver HD/Sydsvenskan.

Annons

– Det här känns givetvis jättetråkigt, säger musteriets vd Peter Carlsson till tidningen.

Den rättsliga processen började med att en fransk intresseorganisation vände sig till miljönämnden i Höganäs kommun och klagade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons