Annons
Nyheter

Knarkliga planerade polisattentat – stränga straff

Storskalig narkotikahandel, sprängladdningar och planer på attentat – Uppsala tingsrätt dömer ut flera långa fängelsestraff i ett stort mål med koppling till ett kriminellt nätverk.
Brott • Publicerad 26 juli 2021
Rådman och rättens ordförande Ulf Walther vid Uppsala tingsrätt meddelar dom i ett mycket stort narkotikamål.
Rådman och rättens ordförande Ulf Walther vid Uppsala tingsrätt meddelar dom i ett mycket stort narkotikamål.Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Totalt åtalades 58 personer i början av mars i år och efter drygt 40 förhandlingsdagar kom domen på måndagen.

– Åklagaren har uttryckt det som en snöboll som satts i rullning när de börjat nysta, säger Ulf Walther, rådman vid Uppsala tingsrätt och rättens ordförande.

Annons

De strängaste straffen är åtta år och tre månaders fängelse, sju år och nio månader, sex år och nio månader samt fem år och fyra år.

Hårdast straff får den man som pekats ut av åklagare som ledare för nätverket. Han döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga om explosiva varor.

– Vi har kunnat konstatera att han varit styrande i narkotikahandeln, säger Ulf Walther.

Stora mängder narkotika

Utredningen inleddes efter att polisen stoppat en bil i maj förra året, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. Fynden gjordes i en bostad med förråd i Uppsala.

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

"Under utredningens gång har en allt klarare bild framträtt av ett kriminellt nätverk med bas i Uppsala, som huvudsakligen ägnat sig åt storskalig narkotikahandel under 2019 och 2020, och som också disponerat automatvapen, ammunition och sprängmedel", sade kammaråklagare Johan Strömbäck i samband med att åtalen lämnades in.

Attentat mot polisen

De två bomberna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen, vilket bland annat framkommit i konversationer i den knäckta krypteringstjänsten Encrochat som polisen tagit del av. Det har dock inte rätten kunnat konstatera.

– Vi har konstaterat att det finns kommunikation som tyder på att någonting planerades mot Polismyndigheten. Men vi har inte kunnat säga att det rör sig om just en allmänfarlig ödeläggelse, säger Ulf Walther.

TT: Hur har rätten värderat Encrochat-bevisningen?

– Vi har konstaterat att i det här fallet så har Encrochat-bevisningen varit både tillförlitlig och tydlig. Den har använts av rätten när vi har skrivit våra domskäl.

Flera personer döms även för att ha sålt den syntetiska drogen kristall, som smugglats in av nätverket från Holland. Flera personer döms även för penningtvättsbrott. Därtill har ett 30-tal personer stått åtalade för att ha köpt narkotika.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons