Annons
Nyheter

Dom: Åtalades för styckmord – frias

Först hittades kvinnans huvud i bokskogen utanför Svedala. Först 14 år senare hittades fler kvarlevor på en byggarbetsplats.
Den 18-åriga kvinnan från Malmö försvann strax före jul 2002.
Två decennier senare åtalades kvinnans expojkvän, men nu frias han av Malmö tingsrätt.
Brott • Publicerad 12 september 2023
Den byggarbetsplats i Staffanstorp där kroppsdelar, tillhörande en ung kvinna från Malmö, hittades 2017. Bild från polisens förundersökning.
Den byggarbetsplats i Staffanstorp där kroppsdelar, tillhörande en ung kvinna från Malmö, hittades 2017. Bild från polisens förundersökning.Foto: Polisen/TT

Det var i början av 2003 som en 18-årig kvinna från Malmö anmäldes försvunnen. Samma höst fann svampplockare hennes huvud i bokskogen utanför Svedala. Resten av kvinnans kropp förblev spårlöst försvunnen i många år.

Först 2017 gjordes nya fynd.

Annons

Den unga kvinnans expojkvän misstänktes tidigt för att ha skjutit ihjäl henne och sedan styckat kroppen i ett badkar.

Minns inte mycket

Men länge saknades tillräckliga bevis för att väcka åtal.

På kvinnans döda kropp, som under lång tid var försvunnen och som till slut hittades på en byggarbetsplats 2017, fanns spår av det förpackningsmaterial som kroppen slagits in i – rep, plast, tejp och dylikt. Dessa material kunde via forensiska spår och med dagens teknik koppla kroppen till en plats eller person i efterhand.

Den nu 42-årige mannen har under sommarens rättegång i Malmö tingsrätt konsekvent nekat till inblandning i mordet på kvinnan. Han har uppgett att han inte minns mycket från den tiden – förutom att han aldrig tagit livet av någon.

Åklagare Tomas Olvmyr har yrkat på sju och ett halvt års fängelse, men den åtalade har släppts på fri fot i väntan på sin dom. Åklagaren har också uttryckt att han inte ser några förmildrande omständigheter, men att han inte anser att livstids fängelse är aktuellt i det här fallet eftersom det har gått så lång tid.

Inget kan uteslutas

Malmö tingsrätt friar dock mannen, då det inte anses vara bevisat att han gjort sig skyldig till något brott. Det enda som står klart är att kvinnan mist livet, konstaterar rätten.

"Det kan inte uteslutas att hon har omkommit genom en olyckshändelse. Det kan inte heller uteslutas att det har rört sig om ett vådaskott. Tvärtom har i princip alla förhörspersoner som hörts på det temat berättat om en olyckshändelse och/eller ett vådaskott. Det kan inte heller uteslutas att någon annan än 21-åringen har orsakat hennes död och att han i en stressad situation har hjälpt den andre på något sätt. Det kan slutligen inte uteslutas att han över huvud taget inte har varit inblandad", konstaterar rådmannen Lisa Löfberg i ett pressutskick.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons