Annons
Nyheter

Dolt kristet budskap vid trafikljus

På lådan vid övergångsställen där man trycker för att snabbare få grön gubbe finns ett kristet budskap gömt.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2008
Handen på bilden är det dolda kristna budskapet.
Handen på bilden är det dolda kristna budskapet.Foto: Scanpix

Handen med det pekande fingret betyder inte bara, som många tror ”tryck här”, utan är en dold Guds-kod.

Enligt tillverkaren Prisma Teknik är handen med fingret som pekar upp mot himlen en känd kristen symbol som står för att det bara finns en väg till Gud, genom Jesus Kristus.

Annons

Knappsatserna med fingret har levererats till minst 55 svenska städer och 17 länder. Företaget har inte nämnt det inbyggda kristna budskapet i marknadsföringen, men vd Jan Lund har inget emot att det blir känt.

– Man trycker på en knapp och kan samtidigt ta del av ett budskap om Gud och Jesus. Jag hoppas att många tar tillfället i akt att kanske fundera en stund över livets mening nästa gång som man stannar vid ett övergångsställe, säger han till TT.

I Växjö, en kommun som använder knappsatsen, väcker beskedet om den kristna symboliken förvåning.

– Vi bör kolla upp så att inte det här stöter sig med världens övriga religioner, säger trafikingenjör Ingvar Dahl till Sveriges Radio Kronoberg.

Men Martin Modéus, präst i Stockholms stift, tror inte att handen uppfattas som provokativ.

– Fingret som pekar upp mot höjden hör inte till de etablerade kristna symbolerna. Jag tror knappast att den uppfattas som en provokation, däremot känns den nog igen av de som är invigda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons