Annons
Nyheter

DN/Ipsos: Besvikelse över EU-löfte till Erdogan

Svenska regeringen har gått med på att hjälpa Turkiet in i EU i utbyte mot medlemskap i Nato.
Det löftet gillar inte svenskarna, enligt en mätning från Ipsos på uppdrag av DN.
Politik • Publicerad 4 september 2023
Svenskarna är inte nöjda med löftet att hjälpa Turkiet in i EU, visar en undersökning. Bilden är från Natos toppmöte i Vilnius, Litauen, i mitten av juli.
Svenskarna är inte nöjda med löftet att hjälpa Turkiet in i EU, visar en undersökning. Bilden är från Natos toppmöte i Vilnius, Litauen, i mitten av juli.Foto: Yves Herman/AP/TT

59 procent av de tillfrågade tycker att det var dåligt att lova president Recep Tayyip Erdogan hjälp med Turkiets EU-medlemskap.

Bara 7 procent tycker att statsminister Ulf Kristersson gjorde rätt i den delen av Nato-förhandlingen.

Annons

– Det finns svagt folkligt stöd för Kristerssons eftergift i Vilnius, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Det svaga folkliga stödet grundar sig i ett starkt motstånd mot att välkomna Turkiet in i EU. Sex av tio är ganska eller mycket negativa till landets intåg i EU, enligt Ipsos mätning.

Trots Erdogans och Kristerssons överenskommelse på Natotoppmötet i Vilnius har Turkiets parlament fortfarande inte röstat om Sveriges vara eller inte vara i Nato.

Och sju av tio tillfrågade tror att Turkiet kommer ställa fler krav på Sverige innan man ratificerar den svenska ansökan. Bara 16 procent tror att inget mer krävs för att turkarna ska godkänna Sveriges väg in i militäralliansen.

Undersökningen från Ipsos bygger på intervjuer med 1 291 röstberättigade väljare under perioden 15–27 augusti. De har svarat via sms eller digitala intervjuer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons