Annons
Nyheter

Din bolåneränta kan avgöras i Frankfurt

De flesta räknar med att Europeiska centralbanken (ECB) tar paus efter nio räntemöten med höjda styrräntor i rad. Men det är långt ifrån säkert.
Höjer ECB sina räntor kan det via kronan och Riksbanken trycka upp din bolåneränta.
Ekonomi • Publicerad 13 september 2023
Räntorna på svenska bolån kan pressas uppåt om Europeiska centralbanken (ECB) stramar åt mer än väntat. Arkivbild
Räntorna på svenska bolån kan pressas uppåt om Europeiska centralbanken (ECB) stramar åt mer än väntat. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Bland ekonomer har två läger bildats inför ECB:s räntebesked på torsdag. En del räknar med paus. Andra tror det blir en höjning till – på 25 punkter (0,25 procentenheter).

Och i prissättningen på räntemarknaden är det ovanligt tajt. Där är sannolikheten inför mötet nu på 45 procent för en höjning, upp från 30 procent för bara en vecka sedan.

Avgörande effekter

Annons

För den viktiga räntan på insättningar i ECB skulle en höjning med 25 punkter innebära ett lyft till 4,00 procent – ett nytt historiskt höjdrekord efter en rekordsnabb höjning.

Så sent som i juli 2022 låg ECB:s inlåningsränta på rekordlåga minus 0,50 procent.

Om ECB, med säte i Frankfurt, höjer eller inte på torsdag kan få avgörande effekter på svenska boräntor. Riksbanken väntas nästa vecka höja styrräntan med 25 punkter till 4,00 procent. Men allt fler bedömare och investerare är nu inställda på att det sedan blir 25 punkter till uppåt på novembermötet.

Om ECB stramar åt mer än väntat ökar det sannolikheten för att även svenska räntor dras med uppåt. Då skapas nämligen en ränteskillnad som Riksbanken måste täppa till.

– Riksbanken har ett behov av att hålla jämna steg med ECB, för att inte riskera att kronan går svagare. Det är lite följa-John. Man kan inte låta ränteskillnaden bli för stor mot Europa, för då kommer det tillbaka via kronan, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

Historiska bottennivåer

Kronan har redan tagit rejält med stryk i år, med ett fall på 6-7 procent mot både euron och dollarn. Kronkursen kretsar nära historiska bottennivåer.

Den svaga valutan har tryckt upp importpriser och lyft svensk inflation väsentligt högre än i jämförbara länder. Detta har gjort kronan till ett av Riksbankens allra största problem i inflationsbekämpningen.

För svenska hushåll som har eller är på väg att ta bolån är det i nuläget bäst att räkna med en eller kanske till och med två höjningar till av Riksbankens styrränta i år, enligt Grahn.

– Kostnaderna för bolån kommer fortsätta att gå upp. Men vi borde åtminstone ha sett 85-90 procent av räntehöjningarna vid det här laget, tillägger han.

Hökaktiga uttalanden

Det är också viktigt att komma ihåg att arbetsmarknaden är stark, reallönerna kan snart börja ticka uppåt igen och elpriserna ser ut att bli lägre i vinter än förra vintern, enligt Grahn.

Annons

– Det såg mycket värre ut för hushållen i början av 2023.

Om ECB tar paus med räntehöjningar på torsdag tror många att beskedet i stället kryddas med hökaktiga uttalanden. Det kan handla om att ECB-chefen Christine Lagarde säger att räntorna måste vara kvar på åtstramande nivåer länge – ungefär som Frankrikes centralbankschef Francois Villeroy de Galhaus gjort.

– Vi är nära, väldigt nära, toppen för våra räntor. Däremot är vi mycket långt från ett läge då vi överväger att sänka dem, sade han nyligen.

Ett alternativ till att höja räntan är att strama åt genom att minska ECB:s innehav av stödköpta obligationer. Det trycker också upp ränteläget i ekonomin och där finns utrymme att agera: ECB:s portfölj av statsobligationer uppgår efter alla stödköp i pandemin till i runda slängar 5 000 miljarder euro (cirka 59 400 miljarder kronor).

Fakta: Sänkta prognoser väntas

Till torsdagens räntebesked från ECB fogas även färska prognoser för tillväxt och inflation, där bilden av eurozonens ekonomiska utsikter antas se mörkare ut än i tidigare prognos.

I senaste föregående ECB-prognos från juni räknade ECB:s ekonomer med att tillväxten skulle hamna på 0,9 procent 2023, 1,5 procent 2024 och 1,6 procent 2025. Inflationen kommer enligt juniprognosen falla från 5,4 procent i år till 3,0 procent 2024 och 2,2 procent 2025.

Sedan dess har det kommit statistik och indikatorer som gör att det ser ut som att att eurozonens ekonomi krymper i tredje kvartalet och det finns stor risk att nedgången fortsätter även i fjärde kvartalet.

Kreditgivningen i eurozonen minskar och inköpschefsindex pekar nedåt, både för tjänstesektorn och tillverkningsindustrin. Industrins orderingång faller markant, inte minst i den ekonomiska motorn Tyskland.

Producentpriserna var på minus i juli, men inflationen och inflationsförväntningarna är samtidigt oväntat höga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons