Nyheter

Detta är "Skandiamannen"

Den så kallade Skandiamannen pekas ut som misstänkt skyldig till Palmemordet. Det säger åklagaren Krister Petersson och meddelar samtidigt att förundersökningen läggs ned, eftersom den misstänkte är död.
Brott • Publicerad 10 juni 2020
Stig Engström jobbade vid tiden för mordet på Olof Palme på försäkringsbolaget Skandias huvudkontor på Sveavägen, strax intill mordplatsen. Därför kallades han i Palmeutredningen för Skandiamannen. Arkivbild.
Stig Engström jobbade vid tiden för mordet på Olof Palme på försäkringsbolaget Skandias huvudkontor på Sveavägen, strax intill mordplatsen. Därför kallades han i Palmeutredningen för Skandiamannen. Arkivbild.Foto: OLA TORKELSSON+OLA TORKELSSON

"Skandiamannen", Stig Engström, föddes 1934 i Indien, där familjen vistades då pappan genom sitt arbete blivit placerad i landet. Familjen bodde i en villa med tjänstefolk, barnflicka och kock, enligt boken Nationens fiende: om mordet på Olof Palme, skriven av Lars Larsson.

– Som barn gick jag klädd i grön, engelsk militärkostym och lekte med typiska krigsleksaker. Samtidigt var jag också oerhört blyg. Vid högläsning i skolan blev jag så nervös att jag nästan inte kunde andas. Längre upp i tonåren var det en mardröm att bjuda upp flickor på dans.

Berättade själv

Detta berättar Stig Engström själv i en artikel i Svenska Dagbladet från 1982 om tidningens "androgyni-test" som han då tagit och blivit bedömd som en av de mest androgyna männen. Han beskriver självsäkerhet och en rädsla att såra andra som sina mest dominanta egenskaper.

– Självsäkerheten innebär bland annat att jag aldrig ger mig om jag vet att jag har rätt.

När Engström var 11 år kom han till Sverige och sattes i internatskola. Han klarade inte slutprovet och fick smita ut bakvägen utan examen, medan klasskompisarna sprang ut, enligt boken Den osannolike mördaren av journalisten Thomas Pettersson.

Blev sergeant

Inom det militära gick det bättre. Under lumpen utbildades han till plutonchef och nådde sergeants grad. Han stannade kvar inom det militära ytterligare några år, och illustrerade handböcker på Kungliga Armétygförvaltningen, nuvarande Försvarets materielverk.

Senare utbildade han sig inom grafik och teckning och fick jobb på Sveriges Radios Förlag. Därefter arbetade Stig Engström en tid på Sveriges television innan han fick jobb som reklamkonsulent på Skandia, på Sveavägen i Stockholm.

Genomgick kris

I SvD-artikeln berättar Engström om hur han några år tidigare genomgått en kris där han ifrågasatte sin karriär och vad livet går ut på.

– I dag seglar jag i "lugnare vatten". Vilket inte betyder att jag är helt tillfreds med min personlighet, säger han.

I början av 1980-talet engagerade sig Stig Engström inom kommunpolitiken, för Moderaterna. Han ska enligt flera personer som Thomas Pettersson pratat med ha tyckt illa om Olof Palme. Dessa personer säger sig dock inte tro att Stig Engström var kapabel att mörda honom.

Stig Engström avled 2000, 66 år gammal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.