Annons
Nyheter

Ingen gripen för sprängningen i Farsta

Boende i ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm vaknade på torsdagsmorgonen av en hög smäll när en explosion inträffade inne i trapphuset.
Avspärrningarna på platsen har nu hävts, men ingen är gripen för det misstänkta sprängdådet.
Brott • Publicerad 5 januari 2023
En explosion inträffade i ett trapphus i Farsta strand i södra Stockholm på torsdagsmorgonen. Polisen är nu klar på platsen och avspärrningarna är hävda.
En explosion inträffade i ett trapphus i Farsta strand i södra Stockholm på torsdagsmorgonen. Polisen är nu klar på platsen och avspärrningarna är hävda.Foto: Henrik Montgomery/TT
Polisen har spärrat av brottsplatsen och söker efter gärningsmännen, knackar dörr och tittar på om det finns material från övervakningskameror.
Polisen har spärrat av brottsplatsen och söker efter gärningsmännen, knackar dörr och tittar på om det finns material från övervakningskameror.Foto: Henrik Montgomery/TT

Larmet om explosionen i Farsta strand kom in klockan 06.13 på torsdagsmorgonen, sedan boende i huset vaknat av en hög smäll.

– När vi åker dit kan vi konstatera att det är något som har detonerat inne i trapphuset, men det är oklart vad än så länge, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Annons

Enligt polisen resulterade sprängningen i materiella skador och glassplitter i trapphuset. Inga personer skadades och de boende behövde inte evakueras.

– En del började lämna sina bostäder själva, men annars har vi sagt att man skulle stanna inne i sina bostäder, dels för att inte förstöra spår och dels för att vi ville prata med folk innan de lämnar, säger Carina Skagerlind.

Skjutning på adressen

I oktober 2021 inträffade en skjutning vid samma adress där en man i 40-årsåldern avled och en pojke i 15-årsåldern skadades allvarligt. Enligt polisens teori då ska de inte ha varit de tilltänkta måltavlorna för skjutningen.

Polisen kan inte svara på om den den händelsen har något samband med torsdagens sprängning.

– Det går inte att spekulera, utan vi behöver undersöka olikheter och likheter med händelser som har skett i området, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Söker med hund

Ännu vid 15.30-tiden hade ingen gripits för det misstänkta sprängdådet, som inledningsvis rubricerades som allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen hade under morgonen en stor insats på platsen och sökte bland annat efter gärningsmännen med hund, knackade dörr och tittade på om det fanns material från övervakningskameror. Även nationella bombskyddet var på plats vid flerfamiljshuset och enligt polisen har det gjorts fynd på brottsplatsen.

Strax före klockan 13 kunde avspärrningarna på platsen hävas.

– Den tekniska undersökningen är klar, men vi har resurser kvar och kommer att finnas på plats för att kunna svara på frågor eller ta emot tips, säger Towe Hägg.

Resultaten från den tekniska undersökningen ska också analyseras.

Tidigare explosion

Annons

Flera skjutningar, mord och sprängdåd har inträffat under jul- och nyårshelgernas våldsvåg i Stockholmsområdet. För bara en vecka sedan skedde en liknande explosion vid en port i ett flerfamiljshus i Farsta. För det dådet greps en man under onsdagen.

– Eventuella kopplingar är alldeles för tidigt att uttala sig om, utan nu jobbar vi för fullt med ett underrättelsearbete för att ta reda på vilka som bor på adressen och vad som kan vara förklaringen, säger Carina Skagerlind och tillägger:

– Vi har en rad uppgifter som vi arbetar utifrån, så arbetet fortsätter med oförminskad styrka.

Fakta: Helgperiodens grova brott i Stockholm

25/12 – En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på en parkering i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

27/12 – Explosion vid ett flerfamiljshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28/12 – Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Senare samma dag besköts en lägenhetsdörr i samma hus.

28/12 – En port i Farsta i södra Stockholm sprängs.

31/12 – Tidigt på nyårsafton detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved i södra Stockholm.

31/12 – Tre personer beskjuts utanför McDonalds i Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. En man i 20-årsåldern avlider på sjukhus och två skottskadas.

2/1 – Tidigt på morgonen sprängs en port i Grimsta i västra Stockholm. En dryg timme senare exploderar en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

4/1 – Två män skjuts i Jordbro i Haninge kommun. En av dem, i 25-årsåldern, avlider.

5/1 – Explosion i ett trapphus till ett flerfamiljshus i Farsta.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons