Nyheter

Detaljhandeln i USA minskar oväntat

Ekonomi • Publicerad 15 juni 2022
Färska detaljhandelssiffror från USA. Arkivbild
Färska detaljhandelssiffror från USA. ArkivbildFoto: Jae C. Hong AP/TT

Detaljhandeln i USA sjönk med 0,3 procent i maj jämfört med månaden före, enligt USA:s näringsdepartement.

Utfallet kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på en ökning på 0,1 procent, enligt Bloomberg. I april steg detaljhandeln med 0,7 procent enligt reviderade siffror.

Exklusive motorfordon ökade detaljhandeln i USA med 0,5 procent i maj, mot väntade 0,7 procent och en ökning på 0,4 procent i april.

En separat rapport från USA:s arbetsmarknadsdepartement visar samtidigt att importpriserna i USA ökade med 11,7 procent i årstakt i maj. Det kan jämföras med väntade 11,9 procent respektive en ökning på 12,5 procent i april.

Exportpriserna lyfte med 18,9 procent, mot 18,3 procent i april.

Statistiken kommer inför kvällens räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), där styrräntan väntas höjas ovanligt kraftigt sedan inflationen i USA enligt en rapport från i fredags lyfte till 8,6 procent i maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.