Annons
Nyheter

Stökigt när polisen upplöste marsch

Polisen upplöste Black lives matter-demonstrationen i Göteborg, men många av de 2 000 deltagarna tågade ändå vidare genom staden.
Därefter upplöste polisen även marschen – men oroligheter uppstod när en stor grupp människor samlades vid Götaplatsen.
Politik • Publicerad 7 juni 2020
GÖTEBORG 20200607
GÖTEBORG 20200607Foto: Adam Ihse/TT
Polisen upplöser demonstrationen i Göteborg.
Polisen upplöser demonstrationen i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.
Runt 2|000 personer befann sig på platsen, enligt polisens presstalesperson.Foto: Adam Ihse/TT
Polisen har inlett en särskilt händelse inför Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.
Polisen har inlett en särskilt händelse inför Black lives matter-demonstrationen på Heden i Göteborg.Foto: Adam Ihse/TT
GÖTEBORG 20200607
GÖTEBORG 20200607Foto: Adam Ihse/TT

50 personer fick tillstånd att hålla en manifestation på Heden i Göteborg när staden blev den senaste i raden där Black lives matter-rörelsen uppmärksammades. Tillståndet gällde mellan 14 och 17 på eftermiddagen, men redan strax efter 13.30 hade flera hundra personer anslutit.

Inte ens en halvtimme senare var runt 2 000 på plats – och polisen beslutade att upplösa demonstrationen.

Annons

– Vi har runt 2 000 personer här och de tränger sig på mot podiet där det hålls tal. Så de kan inte upprätthålla den sociala distanseringen och man har tagit beslutet att upplösa demonstrationen, sade Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, till TT då.

Marsch genom centrala Göteborg

Strax innan klockan 15 hade de flesta lämnat Heden utan uppståndelse. Men demonstranterna skingrades inte, utan arrangerade istället en marsch från Heden längs med Vasagatan genom stora delar av centrala Göteborg.

Enligt TT:s fotograf på plats deltog ett väldigt stort antal personer. Polisen skriver på sin hemsida att man räknar marschen som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst, som dessutom kan påverka spårvagnstrafiken i området.

Stämningen under marschen har hela tiden varit lugn och polisen har inte behövt ingripa.

– Jag hört två stycken smällare och någon raket, men jag tror att det bara är folk som slänger ifrån sig det och försöker hitta på något. Men i stort är det lugnt, sade Christer Fuxborg när folkmassan precis tågat från Heden.

Mindre oroligheter vid Götaplatsen

Strax efter klockan 15 beslutade polisen att upplösa även marschen från Heden. En stor grupp människor samlades då vid Götaplatsen, där mindre oroligheter utbröt.

Enligt TT:s fotograf på plats satt demonstranterna på knä vid Götaplatsen och ropade åt polisen att göra detsamma. När polisen inte gjorde som demonstranterna ville så reagerade några av dem.

– De kom flaskor farande i luften. Det var lite oroligt.

Polisen svarade genom att knuffa undan demonstranter som kom för nära, berättar TT:s fotograf, som även såg att en del demonstranter försökte hålla borta dem som agerade mot polisen.

Stor polisinsats

Samtidigt är det viktigt att demonstrationen fick hållas, underströk Christer Fuxborg i en intervju med TT innan demonstrationen drog igång.

Annons

– Det är grundlagsskyddat och det vill vi värna om, att alla får möjlighet att uttrycka sig.

I flera andra svenska städer har det demonstrerats under samma banderoll i veckan, många med flera hundra eller på vissa håll tusen deltagare. I Stockholm utbröt oroligheter när polisen upplöste en demonstration och två personer greps.

TT: Drar ni några slutsatser utifrån de tidigare demonstrationerna?

– Det tittar vi självklart på och drar lärdomar, man vill inte uppfinna hjulet igen. Är det något vi kan göra bättre eller förändra? Sen har vi haft en väldigt bra dialog med arrangören så de är väl medvetna också, sade Christer Fuxborg.

Han ville inte berätta hur många poliser som finns på plats i samband med demonstrationen, men sa att det är "en stor insats från polisens sida".

– Vi tar höjd för ett visst scenario, sen har vi alltid extraresurser i den ordinarie verksamheten. Det här är en särskilt händelse vilket gör att vi har fått möjlighet att ta ut den personal vi tror kommer att behövas, sade han och tillade:

– Vi är väl förberedda. Vi hoppas på en bra dag där alla tar sitt ansvar, inte minst för vårdens skull.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons