Annons
Nyheter

Deltidssjuka tvingas söka jobb

Deltidssjukskrivna som utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år uppmanas nu att gå till Arbetsförmedlingen trots att de har ett jobb.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009

Den som inte deltar i arbetsförmedlingens introduktionsprogram riskerar att bli utan ersättning.

En fjärdedel av dem som utförsäkras nästa år är i dag sjukskrivna på deltid. För att få aktivitetsstöd eller a-kassa krävs att den deltidssjukskrivne skriver in sig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Personen måste dessutom begära tjänstledigt på deltid från sin arbetsgivare, rapporterar Ekot.

Annons

Deltidssjukskrivningen övergår med andra ord i en deltidsarbetslöshet. Personen ska gå ett introduktionsprogram hos arbetsförmedlingen under maximalt tre månader.

– Vår intention är att försöka anpassa innehåll, omfattning och tid till personens situation, säger Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

Bland annat ska programmet innehålla samtal där man går igenom vad personen har gjort tidigare.

– För tidigare deltidssjukskrivna kanske det blir aktuellt att kontakta den nuvarande arbetsgivaren för att se om det går att öka arbetstiden. I andra hand kanske det handlar om att hitta en annan arbetsgivare.

– Men för individens skull är det ju bättre att bygga på den etablering man redan har på arbetsmarknaden, säger Henrietta Stein.

Men fackförbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn tycker att det nya systemet är kränkande. Hon motsätter sig att reglerna innebär att personer som är sjuka plötsligt tvingas ut i arbete. I många fall är de fortfarande sjuka och kommer att komma tillbaka till försäkringskassan.

– För den enskilde är det kränkande att behöva stå till arbetsmarknadens förfogande när man faktiskt är sjuk. Jag förstår faktiskt inte vad regeringen håller på med, säger Ylva Thörn.

Dessutom anser Ylva Thörn att det är fel att någon som redan har ett jobb ska behöva tvingas att söka andra jobb.

– Jag ifrågasätter ett förslag som innebär att någon ska ta tjänstledigt från ett jobb för att söka ett jobb hos en annan arbetsgivare, det är så inkonsekvent, säger Ylva Thörn.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson avböjer att kommentera.

Tiotusentals utförsäkras nästa år

Omkring 54 000 personer som haft förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning under maximalt antal dagar respektive månader förlorar sin ersättning under 2010.

De erbjuds ett individanpassat introduktionsprogram hos arbetsförmedlingen.

Programmet ska pågå i maximalt tre månader. Därefter är det tänkt att de ska övergå till arbete eller till någon av arbetsförmedlingens ordinarie insatser – arbetslivsinriktad rehabilitering, jobb- och utvecklingsgarantin, lönebidrag eller eget arbetssökande – om det bedöms som möjligt.

Försäkringskassan räknar dock i en prognos med att omkring en tredjedel av de utförsäkrade kommer att återvända till sjukskrivning eller sjuk- eller aktivitetsersättning inom ett halvår.

Källa: Socialdepartementet, Försäkringskassan (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons