GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Delat Malaysia får ny premiärminister

Malaysia • Publicerad 24 november 2022
Malaysias nye premiärminister Anwar Ibrahim, som sitter på stolen i mitten av bilden, svor sin ämbetsed på torsdagen.
Malaysias nye premiärminister Anwar Ibrahim, som sitter på stolen i mitten av bilden, svor sin ämbetsed på torsdagen.Foto: Mohd Rasfan/poolfoto via AP/TT

Malaysia har en ny premiärminister, en knapp vecka efter ett val som inte gav något entydigt svar om vem som skulle få styra landet.

Den mer progressive oppositionsledaren Anwar Ibrahim svors in på posten på torsdagen. Han blir landets tionde premiärminister och dess fjärde på fyra år.

Reformisterna i Ibrahims allians Pakatan Harapan fick 82 mandat av 220 möjliga i valet. Den tidigare premiärministern Muhyiddin Yassins koalition Perikatan Nasional fick 73 mandat. Efteråt gjorde bägge koalitionsledare anspråk på uppdraget att bilda regering.

Problemet löstes genom att det gamla maktpartiet UMNO och dess allians, som kom trea i valet, gick med på att bilda en bred regering under Anwar Ibrahims ledning. Malaysias kung utsedde då Ibrahim till premiärministerkandidat.

Muhyiddin Yassins konservativa allians går i opposition, men hans eget parti blev inte störst inom den. Valets kanske största vinnare var det väldigt konservativa och islamistiska partiet PAS, som fick 49 egna mandat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.