Nyheter

Deklarera på nätet redan i dag

I dag, den 23 mars, öppnar e-deklarationen på internet.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

Den som har e-legitimation kan se och göra sin deklaration på internet redan nu – och kanske få skatteåterbäringen före midsommar.

– Vi hoppas att så många som möjligt deklarerar på nätet. Det är en trend med stigande antal som gör det, säger Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket, vid en pressträff.

För närvarande är 7,4 miljoner deklarationer på väg ut. Senast den 15 april ska alla svenskar ha fått sin deklaration.

Årets nyhet är att över en halv miljon svenskar har utnyttjat avdraget för rot- och hushållstjänster. För de flesta står uppgifterna om avdragen redan förtryckta i deklarationen.

– Det är en helt annan volym i år, säger Ingemar Hansson.

I år gör Skatteverket extrakontroller av bland annat avdrag för resor till och från arbetet och försäljning av aktier och bostäder.

– Det här är områden där vi vet att det blir ganska mycket fel, säger Ingemar Hansson.

Sista dagen att deklarera via post, sms, telefon eller internet är den 3 maj.

Den som deklarerar via internet, sms eller telefon och som har anmält vilket bankkonto som skatteåterbäringen ska sättas in på kan få sin den före midsommar.

Drygt 561 000 personer har fått förtryckta uppgifter om rot-avdraget och avdrag för hushållstjänster i deklarationen, med en skattereduktion på sammanlagt omkring 6,5 miljarder kronor.

Men slutsumman för avdragen väntas bli högre, enligt Skatteverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.