Nyheter

De rödgröna lovar avskaffa rut

Den rödgröna oppositionen kommer vid en valseger att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Det var beskedet efter en pressträff med pensionärsorganisationerna på tisdagsmorgonen.

Debatten om rut, skatterabatten för hushållsnära tjänster, tog fart sedan Miljöpartiet sagt att den bör finnas kvar för jobbens skull. S-debattörer har varit inne på samma linje, medan V-ledaren Lars Ohly uttalat sig kategoriskt emot.

Men nu försäkrar alla tre – Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly – att det ska avskaffas.

– Vi är överens om att systemet ska bort, men vi är beredda att diskutera tidpunkten. Vi har föreslagit att det tas bort ett år senare så skillnaden är inte så stor, säger MP:s språkrör Maria Wetterstrand.

– Vinner vi valet kommer det att tas bort. Det finns ingen ovisshet i det. Skatteavdragets konstruktion är orättvis och fel, säger Mona Sahlin.

Helt frikopplat från det förs en diskussion om man till exempel kan hitta former för pensionärer att få hjälp i hemmet som de har råd med och som den kommunala hemtjänsten inte ger, säger hon.

SPF:s ordförande, tidigare C-politikern Karl-Erik Olsson, beklagar att oppositionen vill ta bort skatterabatten för hushållsnära tjänster.

– Jag är lite förvånad över det. Det borde kunna få finnas kvar. Även många pensionärer ser det som en bra möjlighet, även om formerna kan diskuteras. Det är inte särskilt orättvist och många svarta jobb har blivit vita, säger han.

PRO har ingen uppfattning om de hushållsnära tjänsterna, säger dess ordförande Curt Persson, tidigare ordförande för Statsanställdas förbund.

– Jag har inget emot att man kan få hjälp till ett rimligt pris. Just nu skulle jag gärna vilja ha någon som skottar bort snön, säger han.

Samtidigt varnar han för att många kommuner nu går ifrån sitt ansvar, höjer priserna på den behovsprövade hemtjänsten så mycket att det blir billigare med hushållsnära tjänster.

– Man utarmar den kommunala sektorn, säger han.

Även Lars Ohly är inne på att de hushållsnära tjänsterna konkurrerar ut hemtjänsten.

– Många kommuner har höjt avgiften för hemtjänsten så mycket att de blir lönsamma. Då privatiseras välfärden, varnar han.

Vid mötet med pensionärsorganisationerna diskuterades kravet på lika skatt för lön och pension.

De rödgröna lovade en likartad beskattning men gav inget besked om när detta kunde bli verklighet.

Mona Sahlin påpekar att det skulle kosta 23 miljarder kronor att fylla igen den klyfta som i dag finns mellan pensionärer och löntagare och lovade ett första ordentligt steg när de rödgröna presenterar sin vårbudget.

– Men vi ger oss inte förrän klyftan tagits bort, säger hon.

Pensionärsorganisationerna var nöjda men SPF:s ordförande Karl-Erik Olsson påpekade att pensionärerna är mer intresserade av när pengarna kommer i plånboken än av principerna.

Mötet tog också upp hur klyftan ska fyllas – genom höjda skatter för löntagarna och/eller sänkta skatter för pensionärer. Enligt oppositionen handlar det huvudsakligen om sänkt skatt

– Alla pensionärer i normala inkomstlägen får sänkt skatt. Det är bara pensionärer med miljoninkomster som kan få någon krona mer, säger Lars Ohly.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.