Annons
Nyheter

De galna tjädrarnas återkomst

Med vårens ankomst kommer tjädertupparnas spellust fram. En lust som kan leda till oönskade konfrontationer på vägarna.
Nyheter • Publicerad 1 april 2014
Foto: Sven Halling

Anders Wirdheim, informationsansvarig vid Sveriges Ornitologiska Förening, säger att skogsavverkningen kan ha ett samband med det ökade antalet spelgalna tjädertuppar.

– När skogarna förändras mycket hamnar en del tjädrar i kläm, de känner sig inte hemma längre, säger han.

Annons

Vanligtvis utspelar sig tjäderhanarnas spel i högstammig barrskog men på grund av den förändrade skogsbilden blir det allt vanligare att tupparna sitter och spelar för sig själva.

Dock förekommer det fortfarande samlade tjäderspel, där en grupp tjädertuppar från samma område samlas och strider mot varandra för honornas gunst.

– När fenomenet studerats närmare har det visat sig att även om det är tio hanar på en spelplats, är det i regel bara en av hanarna som får para sig med honorna.

Emellanåt får vi höra om spelgalna tjädertuppar som attackerar bilar i trafiken, vilket tros handla om att tupparna ser bilarna som rivaler.

– När de är så pass testosteronstinna ser de allt som rör sig som ett hot, därför är det klokt att akta sig ifall du stöter på en spelgalen tjädertupp, säger Wirdheim.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons