Annons
Nyheter

Därför vägrar Madsen prata mer med polisen

Mordmisstänkte Peter Madsen vill inte prata med polisen efter de senaste makabra fynden – det som beskrivs som ytterligare genombrott i utredningen om ubåtsfallet.
Ubåtsfallet • Publicerad 11 oktober 2017

Siktet är inställt på att göra fler fynd och därför fortsätter dykningarna.

Fyndet av Kim Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet eller spår av våld, visar att häktade Peter Madsens förklaring kan omkullkastas. Madsen har sagt att en olyckshändelse ligger bakom Kim Walls död, och vid en öppen häktningsförhandling hävdade han att en 70 kilo tung lucka föll ner och träffade Wall i huvudet.

Annons

– Jag vill inte spekulera i vad som har hänt, men jag kan objektivt förhålla mig till att det inte är frakturer på kraniet eller våld mot huvudet, sade Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, under förra helgen pressträff om fynden.

Nu berättar polisen att den misstänkte uppfinnaren inte vill samarbeta.

– Peter Madsen önskar inte att prata med polisen i nuläget efter helgens fynd, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen, vid Köpenhamnspolisen, till Aftonbladet.

Men att Peter Madsen håller tyst bedöms inte som något större problem.

– Det är frivilligt om man vill bli förhörd eller inte. Men praktiskt taget gör det inte så mycket, vi har en detaljerad redogörelse från honom sedan tidigare, säger Jens Møller till Sydsvenskan.

Strax efter det att polisen presenterade nya försvårande omständigheter för Peter Madsen ville inte försvarsadvokaten Betina Hald Engmark kommentera den nya informationen.

"Jag är informerad om fyndet, men jag har ännu inte tagit emot material/dokument etc. Vi har ett rättssamhälle, och saken och eventuella bevis ska bedömas av en domstol när den tiden kommer, om det väcks åtal", skrev hon till TT i ett sms.

Ännu är dödsorsaken inte klarlagd, men med fler kvarlevor hittade kan det bli enklare att slå fast en dödsorsak senare, konstaterar Møller. Han berättar att rättsmedicinare bland annat ska undersöka om det finns något på halsen som kan fastställa dödsorsaken.

Dykningar efter återstående kroppsdelar i Kögebukten pågick i går, och fortsätter i dag.

– Det är både utifrån utredningens perspektiv men också så att Kim Walls anhöriga kan få en hel människa när hon en gång ska begravas, sade Jens Møller i lördags.

TT söker Betina Hald Engmark på nytt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons