Annons
Nyheter

Dansk polis: Kina-kameror kan behöva bytas

Kinesiska övervakningskameror kan innehålla "digitala bakdörrar", befarar danska myndigheter. Polisen ska nu gå igenom kamerabeståndet, för att se om en del behöver bytas ut.
Danmark • Publicerad 11 februari 2022
Kina ser dig? Dansk polis ska nu gå igenom kamerabeståndet. Arkivbild tagen i Kina.
Kina ser dig? Dansk polis ska nu gå igenom kamerabeståndet. Arkivbild tagen i Kina.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Medier har rapporterat om andra fall i Europa där Kina har använt kameror med ansiktsigenkänning, uppenbarligen bland annat för att leta efter oliktänkande. I ett fall fastställdes att en kamera i Italien skickade data till en kinesisk ip-adress, rapporterar mediebolaget Rai.

"Rikspolisen tittar på att det kan vara en säkerhetsrisk, när det generellt inte går att garantera att det inte finns dold tillgång till kameror", skriver polisen i ett svar till frågor som väckts i den danska riksdagen, folketinget.

Annons

De kinesiska tillverkarna Hikvisions och Dahuas kameror står på USA:s "svarta lista", och får inte heller användas i Storbritannien, som annars är känt för extremt mycket kameraövervakning.

Danska underrättelsetjänsten PET har tidigare varslat om "konkreta sårbarheter" vad gäller användandet av kameror från Hikvision, rapporterar danska TV 2 Østjylland.

Kameror från de aktuella tillverkarna finns i sammanlagt hundratals exemplar i stadsmiljön i exempelvis Köpenhamn och Århus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons