Annons
Nyheter

Danmark slopar gränskontroll mot Sverige

Danmark • Publicerad 14 april 2023
En dansk polis kontrollerar en svenskregistrerad bil på Pepparholm mellan Sverige och Danmark i juni 2021. Arkivbild.
En dansk polis kontrollerar en svenskregistrerad bil på Pepparholm mellan Sverige och Danmark i juni 2021. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark slopar gränskontrollen av resenärer från Sverige från och med den 12 maj. "Det är en bra dag for Danmark och våra grannar", kommenterar utrikesminister Lars Løkke Rasmussen i ett pressmeddelande.

Gränskontrollen mot Sverige infördes i november 2019, men har efter pandemins mest intensiva skede bara skett i form av stickprov. I genomsnitt har det handlat om en till två kontroller i veckan vid de större gränspassagerna, skriver det danska justitiedepartementet i pressutskicket.

Den danska regeringen har däremot beslutat att bibehålla gränskontrollen mot Tyskland, men där kommer den att ändra karaktär och bli mer inriktad mot gränsöverskridande kriminalitet. Det blir färre allmänna kontroller av inresande, men fler kontroller baserade på polisens underrättelseinformation. Det kommer enligt den danska regeringen att gynna pendlare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons