Annons
Nyheter

Danmark mot mitten med Helle

Danmark har fått ett nytt politiskt ansikte. Det handlar inte bara om att Helle Thorning Schmidt snart blir Danmarks första kvinnliga statsminister. Hela det politiska landskapet har efter tio års borgerligt styre flyttat, om inte helt vänsterut, så åtminstone mot mitten.
Nyheter • Publicerad 15 september 2011

Valet var unikt eftersom den första vallokalsundersökningen offentliggjordes hela fem timmar innan vallokalernas stängningstid. Och redan då utsågs det så kallade röda blocket till segrare.

En timme efter att vallokalerna stängt ledde röda blocket med 90 mandat mot 85 för det blå.

Annons

Då hade flera mätningar pekat i samma riktning: majoritet för alla de partier som utsett Thorning Schmidt som statsministerkandidat. Redan vid 19-tiden hade de flesta valforskare, trots tidigare brasklappar om att vallokalsundersökningar inte är eller kan bli äkta vara, givit upp. Helles seger kan inte hejdas, hette det.

Ej egen kraft

Men Thorning-Schmidt och hennes socialdemokrater(S) segrade inte av egen kraft utan tillsammans med vänsterallianspartnern Socialistisk folkeparti (SF) och framför allt mittenpartiet Radikale (R) och vänsterradikala Enhedslisten (EL). Det är egentligen R och EL som stod för segern, medan S och SF backat något jämfört med förra valet 2007.

Men eftersom dessa partier haft Thorning-Schmidt som kandidat är det också hon som, redan under fredagen, väntas bänka sig vid förhandlingsbordet för att mejsla fram en gemensam regeringspolitik. Det kan bli svårt eftersom en av valet segrare Margrethe Vestager och hennes vänsterliberala Radikale klart sagt ifrån att hon vill samarbeta över blockgränserna och dessutom är oenig med S och SF om en rad saker främst när det gäller den ekonomiska politiken. Det handlar om en pensionsreform men också om omstridda invandrarlagar och tullåtstramningar.

Tekniskt sammanbrott

Medan tv-kommentatorer rabblade spekulationer om ministerposter och framtida regeringspolitik höll huvudfigurerna, partiledarna och deras närmaste tand för tunga under de tidiga kvällstimmarna.

Mediernas bevakning bröt dessutom samman sedan internetbolaget TDC fått allvarliga problem. Medierna kunde inte uppdatera sina specialsidor om valet och kom inte heller i kontakt med medarbetare på fältet.

Först strax före midnatt när röstsammanräkning bekräftat alla förhandsprognoser väntades partiledarna ta plats för DR:s traditionella kommentarsrunda

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons