Annons
Nyheter

Danmark höjer cyberhot – även Sverige utsatt

Danmark höjer hotnivån för cyberattacker.
I Sverige har turkiska hackare uppmanat till it-angrepp mot svenska myndigheter och banker.
– Det finns ett hot mot Sverige hela tiden, säger Ola Billger på FRA.
Säkerhet • Publicerad 1 februari 2023
Höjer hotnivån. Aktiviteten hos pro-ryska hackergrupper ökar enligt danska cybersäkerhetscentret. Arkivbild.
Höjer hotnivån. Aktiviteten hos pro-ryska hackergrupper ökar enligt danska cybersäkerhetscentret. Arkivbild.Foto: Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Det danska cybersäkerhetscentret varnar för ökad aktivitet från pro-ryska hackergrupper och höjer hotnivån för cyberaktivism från medel till hög.

Attackerna bedöms ske som en följd av de ökade spänningarna mellan Ryssland och väst.

Annons

– Vi har under en tid sett flera ddos-attacker mot bland annat försvarsdepartementets hemsidor och mot flera banker. Vi förväntar oss att se mer av den här typen av attacker, säger chefen för cybersäkerhetscentret Thomas Flarup till DR.

I Sverige har flera stora webbplatser den senaste tiden drabbats av störningar. Energibolaget Eon har bekräftat en attack som dock inte ska ha slagit ut några system, enligt DN. Även Swedbank och PTS har drabbats av störningar, men har inte angett någon orsak.

Statsaktörer det stora hotet

Efter koranbränningen har turkiska hackare uppmanat till cyberattacker mot svenska mål, vilket uppmärksammats av Riksbanken.

Men Försvarets radioanstalt (FRA) ser inga skäl att utfärda någon motsvarande varning som Danmark gjort.

– Det är en normalbild att vi angrips och hotas, säger Ola Billger, kommunikationschef på FRA.

Han framhåller att ddos-attacker är störande och väcker uppmärksamhet, men inte har någon varaktig eller destruktiv inverkan på system.

Det stora cyberhotet kommer istället från främmande makts underrättelsetjänster.

– De vill komma åt svensk information, exempelvis om kritisk infrastruktur, svenska hemligheter, forskningsresultat och liknande. Ibland är det framgångsrikt och ibland inte.

Dessa aktiviteter bedöms inte ha ökat.

Andra höjningen

Det är andra gången på relativt kort tid som det danska cybersäkerhetscentret höjer hotnivån. I maj förra året höjdes den från låg till medel.

Annons

Sverige har ingen motsvarande hotskala för cyberhotet.

– Man kan jobba på olika sätt. Från FRA:s sida kan vi gör våra kunder uppmärksamma, och det gör vi också, på olika typer av angrepp. Vi har kanaler och system på plats som både upptäcker och varnar, säger Ola Billger.

I FRA:s kundkrets ingår statliga myndigheter och bolag.

Fakta: Riksbanken pekades ut som måltavla

Turkiska hackare har uppmanat till cyberattacker mot svenska myndigheter och banker.

Informationen upptäcktes ursprungligen av Riksbanken i torsdags i en kanal på chattappen Telegram, vilket SR Ekot rapporterat om.

Riksbanken gick ut med information till banker, organisationer och andra instanser om hotet.

Gruppen kallar sig för Türk Hack Team och har på sitt Twitterkonto påstått att man attackerat flera svenska webbplatser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons