Annons
Nyheter

Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år

Danmark börjar vaccinera barn i åldrarna 5-11 år.
Danmark • Publicerad 26 november 2021
Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år. Arkivfoto: Bertil Ericson
Danmark börjar vaccinera barn som är 5-11 år. Arkivfoto: Bertil EricsonFoto: Bertil Ericson / TT

I torsdags godkände EU:s läkemedelsmyndighet EMA att Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty ges till barn mellan 5 och 11 år. I dag, fredag, meddelar Danmarks Sundhedsstyrelse att man rekommenderar vaccination av barn som är 5-11 år.

– Det bästa vapnet för att hålla samhället öppet är vaccinet. Vi måste förebygga att barn smittar sina föräldrar som i sin tur smittar mor- och farföräldrar. Vaccinet fungerar på 90 procent av barnen, sa Helene Probst som är biträdande chef på Sundhedsstyrelsen under en pressträff på fredagseftermiddagen.

I Danmark vårdades, enligt Statens serum institut, under det senaste dygnet 426 personer med covid-19 på sjukhus och 53 av dem fick intensivvård. Sundhedsstyrelsen är bekymrad över belastningen på sjukhusen och tidigare uppskattningar av de danska sjukhusens kapacitet anger att de maximalt kan ha 800-1000 inlagda och ge intensivvård till 150-200 patienter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons