GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dålig luft dödar var tionde köpenhamnare

Mer än var tionde invånare i Köpenhamn dör på grund av smutsig luft. Cyklingen måste öka ännu mer, liksom elbilarna, medan eldningen i bland annat kaminer behöver minska, enligt den danska huvudstadskommunen.
Danmark • Publicerad 22 september 2022
Tre poliser håller koll på trafiken vid Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn. Arkivbild.
Tre poliser håller koll på trafiken vid Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Luftföroreningarna "påverkar vår livskvalitet, förvärrar existerande sjukdomar, ger fler sjukdagar, sänker aktivitetsnivåerna och kan öka risken för övervikt", skriver staden i ett pressmeddelande. "Faktum är att luftföroreningarna ligger bakom mer än var tionde dödsfall".

De farliga partiklarna i luften kommer huvudsakligen från eldning i exempelvis öppna spisar samt från trafiken.

"Det får inte vara så att man andas med livet som insats i Köpenhamn", säger stadens miljöansvariga Line Barfod.

"Elbilar och bilpooler kan lösa en del av problemet, så det arbetar vi för att främja, men i grunden ska biltrafiken minska".

Stadens styrande efterlyser också att Danmarks regering ger större möjligheter till att stoppa eldning med ved och fossila bränslen i tätorter.

Utspelet kommer i samband med publiceringen av den nya rapporten Sundhed og luftforurening i København.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.