Nyheter

Conte manar till mod för att rädda Italien

Italiens premiärminister Giuseppe Conte vill se en "modig plan" för att rädda landets ekonomi och samhället som har drabbats hårt av coronapandemins följder.
Det var hans budskap vid ett hastigt organiserat möte som har väckt skarp kritik hos oppositionen.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2020
Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Arkivbild.Foto: AP/TT

EU:s ledare "måste visa att de har förstått att det handlar om att försvara gemensamma intressen" att övervinna den italienska krisen. Det sade premiärministern i sitt öppningstal vid det möte han sammankallat för att försöka komma fram till hur landets ekonomi ska kunna väckas till liv igen.

Matteo Salvini, partiledare för det främlingsfientliga partiet Lega och tidigare vice premiärminister, deltog inte då han ansåg att mötet var ett pr-jippo för premiärministern.

Flera höjdare deltar

Italien har drabbats hårt ekonomiskt under covidpandemin, vilket avhandlades under arrangemanget där bland annat EU-topparna Ursula von der Leyen, Paolo Gentiloni och Charles Michel deltog via videouppkoppling, precis som Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva.

– Det här är ert ögonblick att ta fram och genomföra en effektiv plan för återhämtning, sade von der Leyen.

Hon tillade att EU-kommissionen kommer att stödja Italien tills landet återhämtat sig.

Charles Michel sade att "genom att förstärka Italien så förstärker vi Europa".

"Förvandla krisen"

Conte meddelade i förra veckan att han ville sammanföra "landets starkaste krafter" och samla de mest effektiva idéerna för att hjälpa ekonomin efter den omfattande nedstängningen av landet.

– Vi måste dra nytta av tillfället för att förvandla krisen till en möjlighet att eliminera alla hinder som bromsat landet de senaste 20 åren, sade Conte.

I början av veckan skrev Matteo Salvini på Facebook att "det enda säkra" kring mötet är att det finns en spricka i regeringen.

Rättad: I en tidigare version fick Matteo Salvini fel titel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.