Nyheter

Dags att göra upp med jobbångesten

Känns vägen till kontoret oöverstiglig efter en lång period av lata, härliga semesterdagar?
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2009

Mjukstarta, fokusera på det roliga och se över dina mål, tipsar beteendevetaren Susanne Lötbom.

Semestern är över, men många upplever inte att de är så utvilade som de velat vara och jobbångesten kommer som brev på posten. Det är helt naturligt, enligt Susanne Lötbom.

– Den första veckan av semestern går åt till att varva ner, och sedan ägnar många sista veckan åt att ha lite ångest över att gå tillbaka till jobbet. Då blev den faktiska ledigheten ganska kort, säger hon.

Men lika snabbt som vi vänjer oss vid semester vänjer vi oss vid att jobba igen. Det måste bara få ta lite tid, menar Lötbom.

– Människor är ibland onödigt rädda för att må dåligt. Vissa saker måste få vara lite jobbiga, som första veckan efter semestern.

Lyser motivationen med sin frånvaro är det just efter semestern – när man har lite distans – som det är bra att göra upp en individuell utvecklingsplan.

– Vill man förbättra motivationen ska man alltid se över målen. Var vill jag vara om ett år eller fem år? Fundera över om du i så fall är på rätt ställe. Inte bara när det gäller arbetsuppgifterna, utan också hur mycket ledig tid du vill ha, säger Lötbom.

Så hanterar du jobbångesten

Tänk positivt. Ju jobbigare man tänker att det ska bli, desto jobbigare blir det.

Ta det lugnt. Man måste inte köra på i 110 km/h från dag ett.

Planera in något roligt första helgen. Då måste man börja jobbet på måndagen för att komma till det roliga som ska ske på lördagen.

Boka in en kurs eller börja med en ny fritidsaktivitet. Något som man länge tänkt att göra och känner för.

Skjut absolut inte upp saker. Ta tag i sådant som hänger över dig direkt, då känns det oftast lättare med en gång.

Se till att komma hem i tid om dagarna.

Tips från Susanne Lötbom, mental coach och beteendevetare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.