Annons
Nyheter

Dagligt solande är bra för hälsan

Drick ditt lunchkaffe ute i solen – det är bra för hälsan och kan förlänga livet.
Nyheter • Publicerad 9 april 2014
Foto: Malte Christians

Det visar en ny studie som följt svenska kvinnor under en tjugoårsperiod.

Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med dem som solar.

Annons

– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien, till Sveriges Radios Ekot.

Kvinnorna har fått svara på frågor om hur de solar på sommaren, på vintern, i solarium och utomlands, och hänsyn har tagits till faktorer som övervikt, alkohol, rökning, motion, ekonomi och utbildning.

En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd.

– Risken att dö är dubblerad för dem som inte solar. Skillnaden är väldigt statistiskt säkerställd, säger Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska institutet.

Han anser att dagens riktlinjer, som i princip inte rekommenderar något solande alls, är fel ute.

– Vi i Sverige har samma riktlinjer som man har i norra Australien, det vill säga nära ekvatorn. Det tror vi är fel eftersom vi ser att de som följer dessa riktlinjer har en fördubblad risk att dö. Vi tror att vi i stället bör ha dem som man har i södra Australien.

Men samtidigt vet vi ju att solande kan resultera i malignt melanom, eller?

– Ja, och det är ju det som är så provocerande. Om man då har en ödmjuk vetenskaplig läggning bör man undra vad som är fel. Många solar för mycket och bränner sig och det är inte bra. Man ska sola det man ska, men sen ska man kliva bort från solen. Däremot ska man sola lite varje dag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons