Annons
Nyheter

Dagisrutiner problem för insatspolis

I ett halvår har polisens insatsgrupper mot grov organiserad brottslighet (GOB) varit igång.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2010

Men de har inte blivit så lättrörliga som väntat.

– Många kan inte sticka med kort varsel eftersom de måste hämta på dagis, säger en GOB-polis till TT.

Annons

De åtta GOB-grupperna marknadsfördes vid starten i september med att de snabbt kunde förflyttas över hela landet. De ska arbeta mot landets tyngsta kriminella klientel.

– Teoretiskt kan vi sätta in alla 200 poliserna i Nässjö om det händer något där som kräver ett sådant uppbåd, sade GOB-chefen Tommy Hydfors då.

Men en intern utvärdering som TT tagit del av visar att kartan och verkligheten inte stämmer riktigt överens. Ingen från operativa rådet, GOB-gruppernas ledning, vill i dag kommentera rapporten eftersom den överlämnas till justitiedepartementet först på måndag.

Men Hydfors skriver i utvärderingen att aktionsgrupperna till största delen arbetat med insatser i de egna regionerna och att "den nationella ansatsen inte fått fullt genomslag".

De GOB-poliser TT pratat med säger att man snabbt upptäckte att alla inte var lättrörliga.

– Själv har jag alltid tandborste och ett ombyte kläder i portföljen, men det är jag ganska ensam om, säger en polisman.

Att "slå mot brottslingarnas plånböcker" är en annan huvudtanke med GOB-grupperna. Därför sitter bland andra Skatteverket och Kronofogden med i operativa rådet, som totalt består av 16 myndigheter.

Men utvärderingen av GOB-gruppernas fyra första månader, september – december 2009, visar att man totalt endast tagit 1,9 miljoner kronor i kontanta medel i beslag vid sina aktioner.

Det är knappt en procent av vad de 200 GOB-poliserna kostar årligen: 200 miljoner kronor. Eller annorlunda uttryckt: Varje insatspolis har dragit in 2 400 kronor i månaden till statskassan.

Men de samhällsekonomiska vinsterna kan komma att öka: 3,8 miljoner kronor ska tas i kvarstad och man söker efter ytterligare utmätningsbara tillgångar hos de kriminella.

Annons

När det gäller resultat på lagföringsområdet så har sammanlagt 70 personer häktats men hittills bara två dömts, båda för grova narkotikabrott.

Den hittills största framgången för GOB-grupperna är att Region Nord i december knäckte ett nätverk som handlade med dopningsmedel från Spanien och Portugal. Man grep 49 personer, häktade 36 och identifierade drygt 1 000 köpare. Större delen av de beslagtagna kontanta medlen, 1,5 miljoner kronor, kommer från detta tillslag.

200 poliser mot grova brott

Den 1 september 2009 drog svensk polis i gång sin stora satsning mot grov organiserad brottslighet (GOB). Åtta så kallade GOB-grupper med totalt 200 specialutbildade poliser ska till en årlig kostnad på cirka 200 miljoner kronor ta itu med den tyngsta kriminaliteten.

Två grupper om 30 poliser vardera finns i Stockholm, en på Rikskrim och en på länskrim. Två lika stora grupper har Malmö och Göteborg. Tre grupper om 20 poliser placeras i Uppsala, Örebro och Norrköping. En nordlig region har tio poliser i vardera Sundsvall och Umeå.

Grupperna stöttas av ett centralt och åtta regionala underrättelsecentra.

Grupperna styrs av ett operativt råd där 16 myndigheter är representerade. Det är sju polisregioner, Säpo och Rikskrim samt sju andra myndigheter, bland annat Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons