Annons
Nyheter

Cyklonen Batsirai har nått Madagaskar

Cyklonen Batsirai har nått Madagaskar, och tiotusentals rapporteras ha fått fly sina hem. Inga dödsfall var dock kända under lördagskvällen.
Madagaskar • Publicerad 5 februari 2022
En man förstärker taket med sandsäckar i väntan på cyklonen Batsirai, som drog in över Madagaskar på lördagskvällen.
En man förstärker taket med sandsäckar i väntan på cyklonen Batsirai, som drog in över Madagaskar på lördagskvällen.Foto: AP/TT

Cyklonen som redan dränkt både Mauritius och den franska ön La Reunion i skyfall "kom in över (staden) Mananjary vid 20-tiden", säger meteorologen Lovandrainy Ratovoharisoa till nyhetsbyrån AFP.

Batsirai var då "intensiv" och nådde enligt landets katastrofcenter vindstyrkor på nära 46 sekundmeter.

Annons

Bara halvannan timme efter att Batsiari nått land rapporterades det att 27 000 människor hade flytt sina hem.

Timmarna dessförinnan hade invånarna hukat för ovädret och försökt bygga skydd för sina bostäder.

Meteorologiska institutet Météo-France beskrev Batsirai som "ett väldigt allvarligt hot" och myndigheterna varnade inför cyklonens ankomst om omfattande skador.

Lade ut sandsäckar

I staden Vatomandry, 30 mil norr om Mananjary på den afrikanska önationens östra kust, hade befolkningen hamstrat förnödenheter samtidigt som vädret blivit allt sämre.

– Vi har lagrat i en vecka, dels ris men också spannmål eftersom strömavbrotten leder till att vi inte kan förvara kött eller fisk, säger 65-åriga Odette Nirina, som driver ett pensionat i Vatomandry, till AFP.

På flera av stadens hus syntes på lördagen sandsäckar som de boende har lagt ut i syfte att skydda sin egendom mot cyklonen.

FN har meddelat beredskapen höjts för att kunna bistå drabbade.

Kommer efter stormen Ana

Batsirai kommer kort efter den tropiska stormen Ana, som drabbade drygt 131 000 personer i Madagaskar när den drog in i slutet av januari.

Enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP) kan omkring 595 000 människor komma att påverkas direkt av den annalkande cyklonen och ytterligare 150 000 mista sina hem som orsak av efterföljande jordskred och översvämningar. Ovädrets verkningar väntas leda till brist på färskvatten.

– Vi är väldigt oroade, sade Pasqualina Di Sirio, chef för WFP:s verksamhet i Madagaskar, vid en digital pressträff.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons