Annons
Nyheter

Cyberattack slår ut vaccinering i Italien

Regionen Lazio i Italien, som inbegriper huvudstaden Rom, har fått hela sin officiella webbsajt låst och krypterad av hackare. Det innebär bland mycket annat att ingen kan boka coronavaccinering eller få ut sitt digitala covidpass.
Italien • Publicerad 2 augusti 2021
Region Lazios guvernör Nicola Zingaretti betonar att både akutsjukvård och ambulans fungerar normalt trots cyberattacken som slog ut bland annat vaccinationsbokningen.
Region Lazios guvernör Nicola Zingaretti betonar att både akutsjukvård och ambulans fungerar normalt trots cyberattacken som slog ut bland annat vaccinationsbokningen.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

Angriparna – okända personer från utlandet enligt guvernör Nicola Zingaretti – har lyckats få in ransomware i systemet, det vill säga kod som krypterar all information. Det vanliga är att hackare begär pengar för att låsa upp systemen igen, men Zingaretti säger enligt Il Giornale del Lazio att inga sådana krav har framförts men att många rykten är i svang.

Regionmyndigheten har stängt av alla sina servrar, inte bara webbsajten, för att hindra den skadliga koden att sprida sig.

"Ett terrordåd"

Annons

– Lazio är offer för den allvarligaste brottsoffensiv som någonsin genomförts på landets territorium, sade Zingaretti.

Han och flera politiker kallar angreppet för terrordåd och en attack mot säkerheten för de tusentals medborgare som behöver vaccineras mot covid. Händelsen aktualiserar behovet av den lag om cybersäkerhet som håller på att godkännas av parlamentet, konstaterar flera kommentatorer enligt tidningen Il Quotidiano del Lazio.

Nytt angrepp

Angreppet gjordes natten mot söndag. På natten mot måndagen kom ännu ett försök till intrång i systemen, men det kunde avvärjas och orsakade inga nya problem, sade Zingaretti på en presskonferens enligt Il Giornale del Lazio.

Han sade att man nu arbetar på att föra över de viktigaste funktionerna till molntjänster för att få igång dem igen. Bokningar för coronavaccin fram till 13 augusti är åtkomliga och gäller fortfarande, så vaccineringsprogrammet fortgår. Det är nybokningar som inte fungerar.

Zingaretti betonade att varken akutsjukvård, ambulans eller larmcentraler blivit påverkade av cyberattacken. Han påpekade också att 70 procent av Lazioregionens vuxna befolkning redan är vaccinerad mot covid – högst andel av alla Italiens regioner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons