Annons
Nyheter

Coviddödstalet kan skrivas upp i Mexiko

Antalet coronarelaterade dödsfall i Mexiko kan vara högre än vad som tidigare varit känt. Samtidigt som myndigheterna går igenom fall som kan ha missats fortsätter virusspridningen med full kraft.
Mexiko • Publicerad 3 juli 2020
En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.
En tunnelbaneresenär med munskydd i Mexico City. Bild från i februari.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Med 679 rapporterade dödsfall det senaste dygnet har nu totalt 29 189 dödsfall bekräftats i sviterna av covid-19 i Mexiko. Det är det sjätte högsta officiella dödstalet i världen.

Och siffrorna kan behöva justeras upp, meddelar smittskyddschefen José Luis Alomía.

Annons

Just nu undersöks den egentliga dödsorsaken för 2 185 fall som kan misstänkas vara coronarelaterade, säger han enligt nyhetsbyrån Efe.

Under torsdagen, lokal tid, rapporterades 6 741 nya fall av bekräftad coronasmitta vilket innebär att totalt närmare 240 000 personer testats positivt i landet. Spridningen är som värst i huvudstaden Mexico City och delstaten Mexiko, som omger mångmiljonstaden.

Men spridningsrisken klassas även som hög i ytterligare 13 av landets 32 delstater.

Överdödligheten brukar beskrivas som det bästa måttet på hur hårt coronaviruset egentligen slår. Och tecken finns på att det ser illa ut i Mexiko. Antalet döda i huvudstaden under mars, april och maj var tre gånger högre jämfört med genomsnittet för samma period de senaste åren, säger Hugo López-Gatell, som leder regeringens hantering av pandemin, till The Washington Post.

Sjukvården tycks dock fortfarande ha kapacitet att hantera utbrottet. Hittills är knappt hälften av landet omkring 28 000 vårdplatser och 9 500 intensivvårdsplatser upptagna, uppger sjukvårdsmyndigheter enligt Efe.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons