Annons
Nyheter

Coronaraset – värst hittills i EU

Ekonomi • Publicerad 9 juni 2020
Coronakrisen har gett Frankrikes finansminister Bruno Le Maire en BNP-minskning med 5,3 procent under första kvartalet i år. Arkivbild.
Coronakrisen har gett Frankrikes finansminister Bruno Le Maire en BNP-minskning med 5,3 procent under första kvartalet i år. Arkivbild.Foto: Ian Langsdon/AP/TT

EU-ländernas samlade ekonomi minskade med 3,2 procent under första kvartalet 2020, visar ny statistik från Eurostat. Det är därmed det värsta raset hittills sedan samlade siffror började presenteras för 25 år sedan.

I de 19 euroländerna var nedgången ännu större, minus 3,6 procent, jämfört med en uppgång på 0,1 procent för både eurozonen och hela EU under det sista kvartalet 2019.

Annons

Störst var nedgången i Frankrike (minus 5,3 procent), Spanien (-5,2) och Slovakien (-5,2).

Sverige hörde till de ytterst få EU-länder vars ekonomier i stället växte under det första kvartalet i år. En uppgång på 0,1 procent gav Sverige en fjärdeplats i "tillväxtsligan" efter Irland (plus 1,3 procent), Bulgarien (+0,3) och Rumänien (+0,3).

Sysselsättningen i EU minskade samtidigt med totalt 0,1 procent. För svensk del var nedgången 0,5 procent, enligt siffrorna från Eurostat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons