Nyheter
Clark Olofsson och fyra andra män häktades på onsdagen av Linköpings tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2008
Clark Olofsson i juli 2007 på besök i Malmö hamn.
Clark Olofsson i juli 2007 på besök i Malmö hamn.Foto: EMILIA OLOFSSON / SCANPIX

– De är på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott, säger Kerstin Mälman, presstaleskvinna på polisen i Östergötland.

Ett större polisuppbåd bevakade onsdagens häktningsförhandlingar som hölls i säkerhetssalen i Norrköpings polishus. Narkotikan det handlar om uppges vara amfetamin och hasch, men vilka mängder det rör sig om har inte offentliggjorts. Enligt uppgift till Folkbladet ska totalt omkring 200 kilo narkotika ha hittats i en skåpbil. Brottsutredningen leds av internationella åklagarkammaren.

Clark Olofsson, som numera är belgisk medborgare och har bytt namn till Daniel Demuynck, är en av Sveriges mest kända återfallsförbrytare. Han är i 60-årsåldern, har suttit mer än halva sitt liv i fängelse och är dömd för bland annat mordförsök, rån och narkotikabrott. Sitt senaste straff fick han 1999, då en domstol i danska Fredriksund dömde honom till 14 års fängelse för grovt narkotikabrott. Han hade smugglat stora mängder amfetamin till Danmark. Han frigavs 2005.

Under häktningsförhandlingarna på onsdagen förnekade han via sin försvarare allt som åklagaren lägger honom till last, rapporterar lokala medier i Norrköping.

Olofsson och fem andra män greps och anhölls i lördags kväll i ett samordnat polistillslag i Varberg och Stockholm. Tre av de övriga männen som häktats är hemmahörande i Stockholmstrakten medan den fjärde är tysk medborgare, enligt Kerstin Mälman.

Den sjätte mannen som greps har släppts på fri fot. Misstankarna kvarstår, men räckte inte till en begäran om häktning.

– Åtal ska vara väckt senast den 22 augusti, men åklagaren säger att han med största sannolikhet tänker begära förlängning. säger Kerstin Mälman.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.