Annons
Nyheter

Cirka 2 300 biverkningsfall i Sverige – tolv dödsfall efter vaccination

Drygt tre miljoner personer har nu vaccinerats i Sverige, enligt folkhälsominister Maria Larsson (KD).
Nyheter • Publicerad 26 november 2009

– Det är en extraordinär insats som genomförts på ett fantastiskt bra sätt. ECDC (den europeiska smittskyddsmyndigheten) har berömt Sverige för att ha vaccinerat störst andel av befolkningen, sade hon på presskonferensen och presenterade aktuella siffror:

Svininfluensan är på uppgång i 18 europeiska länder och har toppat i sex länder.

Annons

474 personer har avlidit i Europa, varav en tredjedel tillhörde riskgrupper.

199 länder är nu drabbade.

Minst 6 000 döda har räknats in av svininfluensans härjningar.

Närmare 3,4 miljoner vuxendoser av svininfluensavaccinet Pandemrix hade levererats till Sverige till och med den 17 november, rapporterade Läkemedelsverket på torsdagen.

Fram till den 20 november hade Läkemedelsverket fått cirka 1 000 rapporter från sjukvården och cirka 1 300 från konsumenter om biverkningar.

Rapporterna följer det väntade mönstret med kända reaktioner som lokalreaktioner vid injektionsstället och i armen samt influensaliknande symtom. De rapporterade biverkningarna har uppkommit i nära anslutning till vaccineringen. Men orsakssambanden är inte klarlagda, betonar Läkemedelsverket. Reaktionen kan bero på vaccinet, fast patienten skulle kanske ha drabbats oavsett vaccination.

Hittills har tolv personer i Sverige dött efter att ha fått vaccinet mot svininfluensan. I elva av fallen verkar det inte vara vaccinet som ligger bakom dödsfallet, men i ett av fallen misstänks vaccinet ha ett direkt orsakssamband med att en man avled.

Det rör sig om en man som för 18 år sedan genomgick en hjärttransplantation. Mannen vaccinerades i oktober och en vecka efter kom han in till sjukhus med allvarliga komplikationer. En tid efter det stötte hans kropp bort hjärtat.

– Vi kan inte utesluta ett samband med vaccineringen, men det kan också finnas flera förklaringar. Det finns indikationer på att patienten inte skötte sin medicinering för transplantationen på rätt sätt, säger Ingemar Persson, läkare och utredare på Läkemedelsverket, på en pressträff.

Läkemedelsverket ska nu utreda mannens död. Personer som genomgått hjärttransplantation tillhör riskgruppen, och uppmanats vaccinera sig fort. Den rekommendationen har inte ändrats till följd av dödsfallet, men där framgår det också att transplantationspatienter bör vara noga med sin medicinering.

Enligt Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, är det känt att preparat som påverkar immunsystemet, som till exempel vaccinet mot svininfluensa, kan påverka transplanterade organ. Det kan även virusinfektioner som svininfluensan göra. En av de saker myndigheterna nu utreder är om det finns några andra fall i Europa där en patient som genomgått en organtransplantation dött efter att ha fått vaccin mot svininfluensa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons