Nyheter

Chockvågor om Grekland lämnar euron

Grekland kan mycket väl komma att lämna euron – juridiskt är det inget problem.
Nyheter • Publicerad 2 november 2011

Men chockvågorna lär bli stora i resten av EU när de europeiska bankerna riskerar bli av med 800 miljarder kronor.

Greklands beslut att folkomrösta om stödpaketet som EU och IMF ställt upp har rest frågan om det är det första steget för Grekland att lämna eurosamarbetet. Ett folkligt nej lär innebära ett statsfinansiellt bankrutt Grekland och då kan Grekland komma att slängas ut ur euroklubben och en rejält nedskriven drachma gör återinträde.

Och det är fullt möjligt, juridiskt sett, enligt Ulf Öberg, advokat och EU-rättsexpert. Även om det saknas ett tydligt regelverk för hur det i så fall skulle gå till.

Stora konsekvenser

– Det är inte ett juridiskt problem, det är ett politiskt problem. Juridiken följer politiken och ekonomiska realiteter om Grekland ställer in sina betalningar, säger Öberg.

– Gör de det och inte accepterar uppgörelsen är det väl uppenbart att konsekvensen blir att de får lämna euron, säger Öberg.

De ekonomiska konsekvenserna för grekerna är relativt lätta att förutse. Alla deras lån kan komma att bli dubbelt så dyra och bankerna faller ihop. De nödvändiga sparpaketen inom landet kommer förmodligen att bli ännu tuffare än de som EU krävt.

Men även övriga Europa kommer att dras med, kanske främst problemländerna Italien, Spanien och Portugal. Dessutom riskerar bankerna i Europa att gå miste om alla sina fordringar i form av grekiska statsobligationer till ett värde av närmare 800 miljarder kronor.

– Brandväggen gentemot resten av eurozonen riskerar att falla samman, säger Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson.

Sverige påverkas

Oron kommer att driva upp ränteläget ytterligare. Då kan fler länder få svårt att låna på finansmarknaderna och behovet av ytterligare stödåtgärder ökar.

Och Sverige går inte fritt, trots att vi står utanför eurosamarbetet. De indirekta effekterna, i form av återhållsamma hushåll, fallande export samtidigt som tillgången på kapital för hushåll och företag kan krympa, blir ett rejält sänke för svensk ekonomi.

Men, utvecklingen i Grekland kan fortfarande ta en annan vändning. Ett första test blir förtroendeomröstningen för regeringen på fredag.

– Det är osäkert om det blir en folkomröstning, det kan bli nyval också, säger Hermansson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.